GOOGLE U FRANCUSKOJ OSLOBOĐEN POREZA

Tehnološki div Google neće morati platiti Francuskoj 1,1 milijardu eura na ime poreznog dugovanja, pri čemu je sud u Parizu presudio da irska podružnica te kompanije nije odgovorna za plaćanje poreza u Francuskoj.
Google zapošljava 700 ljudi u Francuskoj, no oglašivački ugovori sklopljeni za prikazivanje u Francuskoj knjiženi su putem podružnice u Irskoj gdje su niži porezi. Google je u 2015. platio 6,7 milijuna eura korporativnog poreza u Francuskoj. Sud je istaknuo da Google nije imao ‘stalnu poslovnu jedinicu’ niti dovoljno oporezivu prisutnost u Francuskoj da bi se opravdali zahtjevi francuskih vlasti.

“Google Irska nije trebalo oporezivati u Francuskoj u razdoblju od 2005. do 2010. godine”, stoji u presudi francuskog suda. Francusko ministarstvo financija kratko je poručilo da će razmotriti mogućnosti žalbe. Za žalbu ima rok od dva mjeseca. Europske vlasti su postrožile svoj pristup tehnološkim divovima iz SAD-a, uključujući i Google i njegovu krovnu kompaniju Alphabet.

U lipnju EU je kaznila Google s rekordne 2,4 milijarde eura zbog zloupotrebe svoje dominantne pozicije u poslovanju s internetskom pretragom. Novoizabrana francuska administracija, predvođena francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dodatno je istaknula svoje namjere o pritisku na međunarodne kompanije za koje smatraju da ne ispunjavaju pošteno svoje porezne obveze.

Talijanske i britanske vlasti su postigle nagodbu s Googleom kako bi povratile dio poreza za koji smatraju da ga kompanija duguje. U sklopu sporazumnog rješenja informatički div je u Italiji pristao platiti 306 milijuna eura, a u Britaniji 130 milijuna funti, što je ipak značajno manje od 1,3 milijarde dolara koliko su potraživale francuske vlasti.

You may also like

0 comments