Google širi poslovanje na kućanske aparate

Američki softverski div Google proširio je poslovanje u segmentu umrežavanja ‘pametnih’ uređaja u kućanstvu, najavljujući suradnju s proizvođačem mrežne opreme TP-LINK-om na proizvodnji uređaja za bežični pristup Internetu. Prije nekoliko dana Google je iz temelja preustrojio poslovanje, odvojivši temeljne aktivnosti oglašavanja na Internetu od novih projekata poput proizvodnje automobila na automatsko upravljanje i pametnih uređaja u kućanstvu, poput sustava za regulaciju temperature.

Prošle su godine za 3,2 milijarde dolara kupili proizvođača ‘pametnih’ termostata Nest kako bi predvodili inovacije u segmentu umrežavanja kućanskih uređaja i njihova povezivanja s mrežama za distribuciju električne energije. U srijedu su predstavili ruter za bežični pristup Internetu koji bi korisnicima trebao omogućiti da sami odrede brzinu pristupa pojedinog ‘pametnog’ kućanskog uređaja. Proizvodit će ga TP-LINK, a kao mogući drugi partner u bilješci na blogu naveden je i ASUS.

Prema lipanjskim procjenama savjetodavne tvrtke International Data Corp, vrijednost svjetskog tržišta opreme za povezivanje umreženih kućanskih uređaja s Internetom trebala bi se do 2020. gotovo ustrostručiti, na 1.700 milijardi dolara. Tehnološke kompanije poput Intela, Cisco Systemsa i Samsung Electronicsa i telekomunikacijski divovi Vodafone i Verizon već su objavili da kućanstva s uređajima priključenim na Internet značajnim generatorima budućih prihoda.

Google pak namjerava proširiti pristup Internetu između ostalog i putem Projekta Loon, u sklopu kojeg šalje balone 20 kilometara iznad površine Zemlje kako bi osigurao priključivanje i ruralnim i nepristupačnim regijama, napominje Reuters.

You may also like