Google se uključio u mobilno plaćanje

Od četvrtka je na više od milijun mjesta u SAD-u moguće plaćanje računa Googlovim mobilnim sustavom Android Pay, čime se i taj tehnološki div uključio u bitku za tržište koje bi do 2017. moglo vrijediti 1.000 milijardi dolara.

Taj sustav plaćanja konkurirat će Apple Pay sustavu na sve većem tržištu mobilnog plaćanja jer tehnološke kompanije pokušavaju uvjeriti kupce da za plaćanja koriste mobilne telefone umjesto plastičnih kartica. Android Pay može se koristiti putem pametnih telefona koji imaju sposobnost NFC komunikacije i Googleov operativni sustav KitKat 4.4+. Omogućuje korisnicima da pohranjuju na telefone podatke o kreditnim karticama, karticama lojalnosti i druge podatke.

Postojeći korisnici aplikacije Google Wallet mogu pristupiti Android Payu kroz ažuriranje, dok ga novi korisnici mogu u idućim danima preuzeti s Google Play trgovine. Maloprodajni trgovci kao što su Macy’s, Bloomingdale’s i Subway su među prvima koji su uveli Android Pay. Googleov sustav će podržavati kreditne i debitne kartice kompanija MasterCard, Visa i American Express, kao i banaka Bank of America, Citigroup i Wells Fargo.

Umjesto da proslijede podatke korisnika kreditne kartice trgovcu, sustavi Googlea i Applea stvaraju “znak” tako da se stvarni podaci ne otkrivaju tijekom transakcije, čime se smanjuje rizik od krađe podataka. Prošlog mjeseca, Samsung je u Južnoj Koreji lansirao uslugu mobilnog novčanika pod nazivom Samsung Pay. Google nije otkrio kada će Android Pay biti dostupan izvan SAD-a.

You may also like

0 comments