Goldman Sachs prijavio veće prihode i dobit, ali cijena dionica je pala

Američki financijski div Goldman Sachs Group izvijestio je o rastu dobiti i prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, uz solidan rast prihoda u segmentu investicijskog bankarstva, nasuprot slabijim prihodima od trgovanja.

U prvom je tromjesečju 2017. godine neto dobit pripisiva dioničarima porasla za 80 posto u usporedbi s godinom ranije, na 2,26 milijardi dolara. Dobit po dionici iznosila je 5,15 dolara i bila je za 92 posto viša nego u istom razdoblju lani, objavio je Goldman Sachs u utorak u poslovnom izvješću.

Neto prihodi na godišnjoj su razini uvećani za 27 posto, na 8,03 milijardi dolara. Ukupni operativni troškovi porasli su za 15,2 posto, na 5,49 milijardi dolara. No, dobit po dionici, kao ni prihodi, nisu ispunili procjene analitičara koji su u prosjeku očekivali dobit od 5,17 dolara po dionici na prihodima od 8,53 milijarde dolara.

Kvartalna dobit slabija je od očekivane jer su slabiji prihodi od trgovanja gotovo poništili dobitke ostvarene u segmentu investicijskog bankarstva. Prihodi od investicijskog bankarstva, uključujući spajanja i akvizicije, na godišnjoj su razini uvećani za 16,4 posto, na 1,7 milijardi dolara.

Ukupni prihodi od trgovanja pali su pak za 2,4 posto, na 3,36 milijardi dolara, najnižu razinu u pet tromjesečja. Prihodi od trgovanja vrijednosnicama s fiksnim prinosom, valutama i robama pritom su uvećani svega za 1,3 posto na 1,69 milijardi dolara, pokazalo je financijsko izvješće. “Poslovno je okruženje bilo mješovito, pri čemu je aktivnost klijenata bila otežana u određenim poslovanjima vezanim uz održavatelje tržišta… Budući da se stanje u gospodarstvu poboljšava, dobro smo pozicionirani kako za ispunjenje različitih potreba klijenata tako i za postizanje operativne koristi za naše dioničare”, kazao je predsjednik i izvršni direktor Lloyd Blankfein, komentirajući rezultate poslovanja.

Goldmanovi rezultati u segmentu trgovanja u velikoj su tako suprotnosti s rezultatima JPMorgan Chasea & Co. i Bank of America, koji su pak izvijestili o rastu prihoda od trgovanja, primjećuje Reuters. Zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata, cijena dionice Goldman Sachsa pala je u utorak na Wall Streetu više od 4 posto.

You may also like

0 comments