Goldman Sachs plaća 5 milijardi dolara za nagodbu o prijevarama

Američka investicijska banka Goldman Sachs platit će 5,06 milijardi dolara u sklopu nagodbe s američkim vlastima oko optužbi za obmanjujuće reklamiranje problematičnih hipotekarnih kredita kao sigurnog ulaganja u godinama koje su prethodile financijskoj krizi.

Postizanjem te nagodbe okončava se državna i savezna istraga o prodaji problematičnih hipoteka uoči stvaranja mjehura na tržištu nekretnina i gospodarskog kraha 2008. godine. “Ta odluka drži Goldman Sachs odgovornim za ozbiljne propuste pri lažnom uvjeravanju investitora da su vrijednosni papiri koje je prodavao poduprti kvalitetnim hipotekama, iako je znao da su bili puni hipoteka koje će vjerojatno propasti”, naveo je u priopćenju suradnik državnog odvjetnika Stuart Delery.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je ta investicijska banka priznala u nagodbi “lažno i obmanjujuće predstavljanje potencijalnim investitorima” vrijednosnica poduprtih hipotekama koje je prodavala. U izjavi o činjenicama navedenim u nagodbi, Goldman je priznao da “značajan postotak” hipoteka zapakiranih u vrijednosne papire koje je prodavao u razdoblju između 2005. i 2007. godine nije bilo u skladu s onim što je prezentirao investitorima o tim zajmovima.

Sporazumom je određeno da banka mora platiti kaznu od 2,4 milijarde dolara i dodatnih 1,8 milijardi dolara za olakšavanje situacije vlasnicima kuća i dužnicima u nevolji, zajedno s 875 milijuna dolara za druga potraživanja. Taj sporazum je najnovija građanska nagodba s jednom velikom bankom koja je vrijedna više milijardi dolara. U posljednje dvije godine već su se nagodile banke Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo. Goldman je ranije najavio sklapanje nagodbe u siječnju, međutim savezni dužnosnici iznijeli su dodatne optužbe u izjavi o činjenicama.

You may also like