Goldman Sachs najavljuje skori pad cijene nafte na 40 dolara za barel

Cijena će se sirove nafte početi padati kako e globalne zalihe početi rasti, pa će ona na američkom tržištu uskoro doseći 40 dolara za barel, prenosi The International Business Times.

Dodaju  kako će cijena nafte tipa Brent također padati pod pritiskom povećanih zaliha, a sirova nafta tipa WTI uskoro će doći na 40 dolara za barel, razinu koja nije viđena od prijelaza iz 2008. u 2009. godinu. Podsjetimo, trenutno se sirovom naftom u SAD-u trguje na niže od 50 dolara, a Brent se nalazi na ispod 60 dolara.

Iz Goldaman Sacsa su 8. ožujka objavili kako će prijelaz iz zime u proljeće dovesti do daljnje usporavanja potražnje. Kao razultat toga doći će do daljnjih poremećaja u zemljama OPEC-a. Stoga će nafta tipa Brent nastaviti padati, baš kao i nafta tipa WTI. Upozoravaju, ipak, kako se procjene odnose na slijedeća dva mjeseca.

Wall Street, u međuvremenu, očekuje pad cijena nafte uslijed prebacivanja azijske industrijske proizvodnje na ukapljeni prirodni plin i obnove iskorištavanja nuklearne energije u Japanu, što će industrijsku proizvodnju pojjeftiniti za dvije trećine u odnosu na naftu. U Japanu  je, naime, regulator odobrio otvaranje i obnovu starih  reaktora (nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine) te će ove godine u pogonu biti svih 48 reaktora.

Reuters, pak, javlja kako su cijene nafte u razdoblju od siječnja do veljače porasle za jednu trečinu uslijed prekida opskrbe, zbog ratova u Iraku i Libiji, snažnije zimske potražnje, ali i povećanih rafinerijskih marži. S druge strane, od lipnja 2014. godine do siječnja ove godine cijena se spustila za oko 60 posto.