Goldman sachs najavio kratkoročni skok cijena nafte

Donosi Reuters.
Kratkoročni izgledi za naftu oprezno su optimistični, budući da se tržište i dalje znatno pooštrava, kazao je Goldman Sachs u ponedjeljak, zahvaljujući utjecaju smanjenja proizvodnje od strane proizvođača u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije.

Potencijal za povećanje referentne cijene sirove nafte Brent premašuje kratkoročnu perspektivu od 67,50 USD / bbl i lako bi mogao iznositi između 70 i 75 dolara po barelu, navodi ova američka banka u istraživanju.

Međutim, navodi se u izvješću, bokovski potencijal će se ublažiti u drugoj polovici 2019. godine, predviđajući utjecaj izvoza u SAD-u iz škriljca i OPEC-a koji potencijalno opuštaju ograničenja proizvodnje.

“Saudijska Arabija je glasno sugerirala da će se tržišta ponovno uravnotežiti prije lipnja, što znači da daljnja smanjenja ponude nisu potrebna tijekom druge polovice 2019. godine”, napisali su analitičari Goldmana.

“Dugoročne cijene nafte vjerojatno će ostati pod pritiskom ispod 60 USD / BBL Brenta i 55 USD / BBI WTI zbog izlazne strategije”, kazala je banka, a donosi Reuters.

You may also like