Godišnje dobit RTL-a porasla zbog njemačkog tržišta

Europska medijska kuća RTL Group izvijestila je u četvrtak da je joj je dobit u prošloj godini blago porasla zahvaljujući dobrim rezultatima na matičnom njemačkom tržištu i povoljnim valutnim tečajevima.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) povećana je dva posto, na rekordne 1,2 milijarde eura, što u grupi pripisuju u prvom redu “značajno većem doprinosu” EBITA u njemačkom poslovanju. Domaće je tržište, uz povoljne valutne tečajeve i povećane prihode od digitalnog poslovanja, bilo glavni oslonac i u stavci prihoda, koji su u 2015. porasli 3,8 posto, na 6,03 milijarde eura. U grupi napominju da su prihodi u digitalnom poslovanju poskočili 72,2 posto, na 508 milijuna eura.

Zbog niske poredbene osnovice u godini ranije, kada je na rezultat utjecao otpis nematerijalne imovine, neto dobit poskočila je u prošloj godini za 21 posto u odnosu na godinu ranije i iznosila je 789 milijuna eura. U kompaniji konstatiraju da je na tržište televizijskog oglašavanja u prošloj godini utjecalo opće stanje u europskom gospodarstvu. “Sva su europska tržišta televizijskog oglašavanja na kojima je RTL grupa prisutna neto zabilježila rast ili su na godišnjoj razini bila stabilna a slično stanje očekuje se i u 2016.”, navodi se u poslovnom izvješću.

Najsnažnije je prema podacima navedenim u RTL-ovom izvješću u 2015. poraslo tržište tv-oglašavanja u Španjolskoj, za 6,4 posto. Slijedi Njemačka sa stopom rasta od 2,0 do 3,0 posto po procjeni RTL-a i industrije dok je hrvatsko tržište prema procjeni istog izvora poraslo 1,7 posto. U ogranku RTL Hrvatska ukupni su se prihodi u 2015. zadržali na razini prethodne godine i iznosili su 35 milijuna eura. EBITA je porasla na milijun eura dok je u godini ranije ogranak u toj stavci zabilježio pozitivnu nulu.

U ovoj godini u grupi ponovo očekuju umjeren rast prihoda, u rasponu od 2,5 do 5,0 posto, u kojem bi glavnu ulogu trebalo odigrati digitalno poslovanje. EBITA bi se trebala zadržati na razini prošle godine, plus minus jedan posto, procjenjuju u RTL-u.

You may also like