Godišnja stopa inflacije u eurozoni i dalje negativna

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju je ostala u negativnom području drugi mjesec zaredom, no pad potrošačkih cijena ipak je donekle ublažen uslijed blažeg pada cijena energenata, pokazale su u utorak prve procjene Eurostata.

U Eurostatu očekuju da će u svibnju godišnja stopa inflacije iznositi minus 0,1 posto, nakon minus 0,2 posto u mjesecu ranije, objavio je statistički ured Europske unije u prvim procjenama inflacije za 19-člano gospodarstvo.

To bi značilo da su potrošačke cijene u eurozoni pale na godišnjoj razini u tri od posljednja četiri mjeseca. U ožujku je godišnja stopa inflacije iznosila nula posto, nakon što su u veljači potrošačke cijene pale 0,2 posto.

Najveći uteg predstavljaju cijene energenata, koje su u svibnju na godišnjoj razini smanjene za 8,1 posto. U travnju su pale za 8,7 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Kada se isključi utjecaj energetskih troškova, uz ostale stavke podložne oscilacijama kao što su hrana, alkoholna pića i duhanski proizvodi, takozvana temeljna inflacija u 19-članom gospodarstvu iznosila je 0,8 posto u svibnju, nakon 0,7 posto u mjesecu ranije.

Među glavnim sastavnicama harmoniziranog indeksa potrošačkog cijena (HICP) najveći je rast – od jedan posto – zabilježen u sektoru usluga. U travnju su cijene usluga uvećane za 0,9 posto, pokazale su Eurostatove prve procjene inflacije koje ne uključuju promjene cijena na mjesečnoj razini.

You may also like