Godinu dana zatvora zbog ratovanja u Siriji i Iraku

Sud Bosne i Hercegovine objavio je u utorak kako je osudio na godinu dana zatvora Fatiha Hasanovića, bosanskohercegovačkog državljanina koji je ratovao u redovima islamističkih organizacija na području Sirije i Iraka.

Kako je navedeno u priopćenju suda, Hasanoviću je razmjerno blaga kazna izrečena na temelju sporazuma o priznanju krivnje kojega je ranije sklopio s Tužiteljstvom BiH. Proglašen je krivim za organiziranje terorističke skupine kao i zato što je kao pripadnik zajednice radikalnih islamista-selefija u BiH pristupio terorističkoj organizaciji Islamska država (IS) i borio se u njenim redovima.

Prema informacijama koje je ranije objavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, u Bosni i Hercegovini do sada je podignuto 18 optužnica protiv osoba koje su ratovale u redovima islamističkih ekstremista u Siriji i Iraku, a u tijeku su istrage za koje se očekuje da će rezultirati još desecima optužnica.

“Trenutno 135 osoba (iz BiH) ratuju na stranim ratištima, desetak je osoba koje žele sklopiti sporazum o priznanju krivnje i vratiti se, pedesetak osoba se vratilo s ratišta, a 45 ih je koji su poginuli. Prema svakom onom koji se vratio preduzimamo sve potrebne mjere i radnje da dokumentiramo to kazneno djelo. U tom kontekstu 18 optužnica je podignuto kod Suda BiH i imamo već prve presude koje su izrečene u prvostupanjskom postupku. Mi nećemo odsustati od toga da procesuiramo sve te osobe”, kazao je Mektić potkraj ožujka.

You may also like