Sjedinjene Države počele su zračne udare protiv Islamske države 8. kolovoza prošle godine, a udari su poslije prošireni i na Siriju, ali je Islamska država, po procjenama američke središnje obavještajne agencije CIA-e, i danas jednako snažna kao i lani.

Otad je izvršeno oko 6.000 napada na džihadiste Islamske države, podaci su američkog ministarstva obrane. Više od 60 zemalja i institucija sudjeluje u međunarodnoj koaliciji oformljenoj protiv Islamske države u rujnu 2014. Hrvatska se također našla na popisu država i organizacija koje su dio globalne međunarodne koalicije koju su Sjedinjene Američke Države okupile za borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Deset tisuća islamskih boraca ubijeno je u udarima, kazao je zamjenik američkog državnog tajnika Tony Blinken. Koalicija je uništila desetke borbenih položaja, tenkova, vozila, tvornica bombi i trenažnih kampova, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. Međutim, procjene CIA-e govore da je unatoč udarima, teroristička skupina snažna jednako koliko je to bila i prije godinu dana. Islamska država, kako tvrde stručnjaci, ima vojsku od između 20.000 i 30.000 ljudi.

Ekstremisti kontroliraju teritorij u sjevernom i zapadnom Iraku ukupne površine trećine zemlje, a kontroliraju i oko 40 posto sirijskog teritorija, ali uglavnom nenaseljenog. Džihadisti Islamske države smatraju se najbogatijima na svijetu, a njihovi prihodi dolaze od nafte, plina, poreza i ucjena.

Related Posts