Glogoški: Zašto bi ministar morao biti stranačka osoba?

Zašto je Milijan Brkić odustao od kandidature za ministra branitelja? Koliko su duboke napukline između HDZ-a i Mosta? Tko će biti novi ministar branitelja? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Stjepan Šterc (kandidat za ministra branitelja), Franko Vidović (SDP), Branko Borković (zapovjednik obrane Vukovara) i Đuro Glogoški (predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI, kandidat za ministra branitelja).

Stjepan Šterc kazao je kako se nakon kandidature Udruge udovica hrvatskih branitelja ne može povući i da čeka odluku premijera. “Toliko smo vulgalizirali javnu scenu da ne vidimo što se oko nas zbiva, ovo se pretvorilo u nešto… kao da biramo u najmanju ruku, premijera”, oštro je osudio medijsku pompu i tenzije oko izbora ministra branitelja Šterc. “Mislim da imamo puno važnijih pitanja od političkih imenovanja”, naglasio je. Dodao je da potez koji je poduzeo Brkić ne bi mogao svatko i da je time sačuvao dostojanstvo.

“Ne možemo odugovlačiti imenovanje ministra”, smatra Branko Borković. Podsjetio je da je ovakva koalicijska situacija bila i 2000. godine, a tada je pokazano da to teško funkcionira i da su se uglavnom dijelile fotelje. “Ono što je vidljivo: koalicija je sastavljena od Domoljubne koalicije i MOST-a, oni su odredili mandatara i on je odgovoran. Očito je da ne ‘štimaju’ odnosi”, pojasnio je. O novom kandidatu HDZ-a, Tomislavu Medvedu, Borković govori u superlativima i smatra ga dobrim kandidatom.

Franka Vidovića cijela situacija žalosti. “Sve se pretvorilo u cirkus. Činjenica je da premijer bira ministra, a ne ulica. Ne mogu dolaziti prijedlozi kako komu padne na pamet”, rekao je Vidović koji smatra da Karamarko i Petrov ne funkcioniraju, a situacija se lomi preko leđa branitelja. Brkićevo odustajanje od kandidature vidi kao ogromnu pljusku za HDZ. Vidović ne zna kako će Ministarstvo branitelja moći funkcionirati s navodno smanjenim budžetom te smatra da tu ni Luke Skywalker ne bi mogao pomoći.

You may also like