Globalno ograničenje tržišta pred vratima?

Banka za međunarodna poravnjanja (BIS), kolokvijalno poznatija kao “središnja banka središnjih banaka” priopćila je u ponedjeljak da je oformila radnu skupinu s ciljem stvaranja jedinstvenog globalnog pravilnika za tržišta valuta, prenosi Poslovni.hr.

Skupinu će voditi pomoćnik guvernera australske središnje banke Guy Debelle, jedan od suautora lanjskog nacrta preporuka za reformu valutnih tržišta nakon što je posljednjih nekoliko godina izbio cijeli niz skandala s manipulacijama na valutnim tržištima. Reforma valutnih tržišta već je dugo gorući problem na globalnoj razini. Reuters je prošloga tjedna naveo kako je cijeli niz čelnika najvećih svjetskih središnjih banaka po prvi puta na tragu unificiranja različitih regulativa u jedan dokument.

Globalno valutno tržište jedno je od najvećih financijskih tržišta na svijetu, a dnevni promet doseže do pet bilijuna dolara. Dok se čeka reforma regulative tog golemog tržišta na globalnoj razini, upućeni izvori američkih medija tvrde da su američke vlasti vrlo blizu nagodbe s pet velikih banaka zbog manipulacija valutnim tečajevima.

Nagodba bi navodno trebala dosegnuti iznos od nekoliko milijardi dolara, a biti će objavljena najranije ovoga tjedna. S druge pak strane, britanska banka Barclay′s – jedan od tri vodeća “igrača” na valutnom tržištu – vjerojatno će tijekom tjedna objaviti da je postigla sporazum s britanskim financijskim regulatorom te američkom Komisijom za trgovanje robnim terminskim ugovorima o kazni zbog njihovih “grijeha” na tržištu. Banka je, zajedno s RBS bankom, rezervirala 1,7 milijardi dolara za nagodbe.