Globalni pad BDP-a bit će šest posto

OECD
Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u ažuriranim prognozama predviđa pad globalnog gospodarstva u ovoj godini od šest posto, nakon čega se u 2021. očekuje rast od 5,2 posto, uz pretpostavku da epidemija ostane pod kontrolom.

No, prema jednako vjerojatnom scenariju u slučaju drugog vala zaraze, globalno bi gospodarstvo ove godine moglo pasti za 7,6 posto, nakon čega bi iduće poraslo za svega 2,8 posto. Za američko gospodarstvo, najveće u svijetu, za ovu godinu predviđaju pad od 7,3 posto, a potom rast od 4,1 posto u 2021. godini. U slučaju drugog vala zaraze, američko bi gospodarstvo moglo pasti za 8,5 posto u ovoj godini a iduće porasti za svega 1,9 posto, objavio je OECD.

Za eurozonu očekuju pad gospodarstva od 9,1 posto u ovoj godini te rast od 6,5 posto u idućoj godini. No u slučaju drugog vala, pad u eurozoni mogao bi dosegnuti 11,5 posto, nakon čega bi rast u 2021. iznosio 3,5 posto.

Daleko najveći pad među gospodarstvima OECD-a predviđaju Britaniji, gdje se očekuje pad gospodarstva od 11,5 posto u ovoj godini, a potom u 2021. oporavak uz stopu rasta od devet posto. U slučaju drugog vala zaraze, gospodarstvo bi moglo pasti čak 14 posto ove godine te porasti u 2021. za pet posto, objavio je OECD u ažuriranim prognozama.

Do kraja 2021. godine gubitak prihoda nadmašit će razine iz svih recesija zadnjih sto godina, izuzev razdoblja rata, uz teške i dugotrajne posljedice za građane, tvrtke i vlade”, napisala je glavna ekonomistica OECD-a Laurence Boone u predgovoru izvješća o ažuriranim izgledima za gospodarstvo.

Budući da će mjere u odgovoru na koronakrizu oblikovati gospodarske i socijalne izglede za iduće desetljeće, Boone poziva vlade da se ne ustručavaju potrošnje financirane dugom kako bi podržale slabo plaćene radnike i investicije. “Ultrapopustljive monetarne politike i veće zaduživanje država nužni su i bit će prihvatljivi sve dok gospodarska aktivnost i inflacija budu prigušeni a nezaposlenost visoka”, istaknula je Boone.

Budući da zbog prijetnje drugog vala zaraze neizvjesnost ostaje izražena, sada nije vrijeme za potpirivanje trgovinskih napetosti i vlade bi trebale surađivati na liječenju virusne bolesti i cjepivu, poručila je glavna ekonomistica, piše OECD

You may also like

0 comments