Glavni tajnik OUN-a protiv ugljena

Klimatski summit

Obraćajući se gradonačelnicima globalne mreže vodećih svjetskih gradova C40 Cities and Climate Leadership Group, glavni tajnik UN-a António Guterres naglasio je da su gradovi i urbana središta „na prvoj crti“ klimatske krize – emitirajući više od 70 posto globalnih stakleničkih plinova, istovremeno su suočeni s rizicima od porasta razine mora do sve opasnijih olujnih nevremena i ekstremnih klimatskih pojava.

„No, gradovi također svojim učinkovitijim strategijama i politikama mogu potaknuti klimatske akcije, poticati korištenje obnovljivih izvora i održivi razvoj, posebno kad se oporave od utjecaja pandemije koronavirusa“, dodao je António Guterres.

„Ulaganje u zeleni oporavak generacijska je prilika da se klimatske akcije, čista energija i održivi razvoj stave u središte gradskih strategija i politika“, rekao je. „Način na koji proizvodimo električnu energiju, organiziramo javni prijevoz i gradimo zgrade u gradovima te kako uostalom oblikujemo i same gradove bit će presudan u postizanju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma i Ciljeva održivog razvoja (SDGs).“

Montreal je krajem prošle godine predstavio svoj klimatski plan kojim će tijekom narednih deset godina nastojati drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova i postići klimatsku neutralnost do 2050.

Glavni tajnik UN-a pozvao je na hitnu akciju u tri ključna područja, pozivajući gradonačelnike da surađuju s čelnicima svojih država na razvoju i predstavljanju ambicioznih nacionalno utvrđenih doprinosa (NDCs), i to mnogo prije 26. zasjedanja Konferencije stranaka (COP26) Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime ovog studenog u Glasgowu.

„Morate ih upozoriti da klimatske akcije zajedno s politikama za pravednu tranziciju omogućuju dostojan rad i viši životni standard, a podržavaju ih vaši stanovnici“, rekao je Guterres te pozvao gradonačelnike da svoje gradove obvežu na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine i usvoje ambiciozne planove za sljedeće desetljeće. Također ih je pozvao da maksimalno iskoriste mjere za oporavak od pandemije koronavirusa kako bi ubrzali ulaganja u čistu, zelenu infrastrukturu i prometne sustave.

Glavni tajnik UN-a također je naglasio važnost prestanka korištenja ugljena kao „najvažniji i najjednostavniji korak“ koji svijet može poduzeti kako bi osigurao ograničenje porasta globalne temperature na 1,5 Celzijevih stupnjeva. „Gradovi će najviše profitirati postupnim ukidanjem ugljena kroz čist zrak, zelene površine, a samim time i zdravije ljude”, rekao je Guterres, pozivajući na proizvodnju najmanje 80 posto električne energije u gradovima iz obnovljivih izvora energije do 2030. godine. Osim toga, Guterres je napomenuo da će inovacije u javnom prijevozu i urbanom planiranju dodatno pomoći u smanjenju emisija i poboljšanju blagostanja te je naglasio važnost osiguranja financijskih sredstava potrebnih za poticanje takvih napora, piše Ekovjesnik.

You may also like

0 comments