Glasovanje o vladi nacionalnog jedinstva u Libiji odgođeno za tjedan dana

Libijski parlament koji uživa međunarodno priznanje u utorak je odgodio glasovanje o vladi nacionalnog jedinstva za sljedeći utorak, izvješćuje AFP i dodaje da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog kaosa u toj zemlji i posebice džihadističke ekspanzije.

Ovo je druga odgoda glasovanja o vladi koju je u nedjelju navečer predstavilo Libijsko predsjedničko vijeće pod UN-ovim pokroviteljstvom. Libija je od rušenja s vlasti i ubojstva Moamera Gadafija 2011. poprište sukoba suparničkih političkih i naoružanih skupina pa zapadne zemlje smatraju da će se jedino formiranjem vlade nacionalnog jedinstva zaustaviti napredovanje skupine Islamske države (IS) u toj zemlji. “U utorak je 118 zastupnika odlučilo premijeru dati vremena do subote da predstavi sastav vlade u parlamentu, a o povijerenju novoj vladi glasovat će se sljedeći utorak”, kazala je zastupnica Ajša al-Akuori.

Zastupnik Halifa al Degari je nakon prve odgode glasovanja kazao su se zastupnici htjeli “upoznati s vladinim programom i razgovarati o životopisima ministara”. Libijsko predsjedničko vijeće je tijelo sastavljeno od devet članova suparničkih frakcija na čelu s premijerom Fajezom al-Saradžom.

U ponedjeljak ujutro visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Federica Mogherini rekla je kako se nada “da će Libija dobiti vladu koja će uskoro biti potpuno operativna””. “To će biti golem korak naprijed radi smirivanja političkog sukoba i način za ponovnu uspostavu države”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

You may also like