Home Geopolitika Glasila arapskih monarhija započela pisati o izbjegličkoj krizi

Glasila arapskih monarhija započela pisati o izbjegličkoj krizi

by admin

Nakon dugo vremena šutnje, arapski mediji, pogotovo glasila bogatih arapskih monarha koji vladaju Zaljevskim zemljama, konačno su se oglasili i počeli pisati o sudbini svojih sunarodnjaka imigranata koji već mjesecima preplavljuju Balkanske zemlje u želji da se domognu Zapadne Europe.

Možda se niti sada ne bi oglasili da se nije dogodila strašna tragedija na Mediteranu kod Libijske obale te u Austriji gdje se u kamionu na najstrašniji mogući način ugušio 71 imigrant među kojima žene i djeca. Hvala Bogu što konačno i u tim glasilima možemo pročitati nešto o tim jadnim i napaćenim imigrantima, rekao sam sebi. Kada sam ugledao tekstove u tim monarhijskim glasilima ponadao sam se da im je konačno proradila savjest, međutim, čim sam počeo čitati shvatio da su se oglasili iz sasvim drugih razloga te pokazali da licemjerju nema kraja.

Naime, oglasili su se samo jer su htjeli prebaciti odgovornost na „Zapadne bogate zemlje“ za tragedije imigranata i na taj način skinuti krivnju i ljagu sa sebe te štititi i braniti svoje vladare i monarhe. Uz mnoštvo tekstova koje sam pročitao u glasilima arapske monarhije, najviše mi je zapeo za oko tekst koji je objavio portal aljazeera. net kojeg financira najbogatija zemlja na svijetu, Katar. Tekst počinju sa srcedrapajućim rečenicama: „Tisuće izbjeglica i dalje je zaglavljeno na zapadnom Balkanu u žalosnim i nehumanim uvjetima zbog zatvaranja granica bogatih zemalja Zapadne Europe. Zbog toga je mnoštvo ljudi koji su sanjali otići u europski “raj” završilo ugušeno u kamionu u Austriji i utopilo se na samoj obali Libije.“

U glasilima monarha nigdje ne piše kako ti zabrinuti šeici i kraljevi zemalja Zaljeva žele nešto poduzeti i skratiti muke svojim sunarodnjacima. Nigdje ne piše da su toliko zabrinuti za njihovu sudbinu da će im poslati humanitarnu pomoć ili će otvoriti svoje granice i primiti ih u svoje bogate zemlje. Naravno da neće jer te zemlje financijski pomažu terorističku skupinu ISIL-a i najveća odgovornost za ratne strahote u Siriji, Libiji i Iraku leži upravo na tim monarsima. Upravo su ti monarhi iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata financirali i naoružavali razne militantne islamističke skupine u Iraku, Libiji i Siriji te su suodgovorni za njihovu sudbinu.

I dan danas ti veliki monarsi miniraju svaki pokušaj mirnog rješenja sirijskog i libijskog problema. Za ta glasila monarha pripadnici ISIL-a su revolucionari, a iračka vojska sektaška, dok je režimska sirijska vojska za njih vojska Assadovih plaćenika, a egipatsku vojsku nazivaju Sisijevim poslušnicima. Zaljevski monarsi neka otvore svoje granice te pomognu napaćenom narodu za čiju su sudbinu jedini krivci oni. Kako mi je rekao jedan sirijski imigrant, “vladari Zapadnih zemalja ići će u raj a vladari zemalja Zaljeva u pakao i na smetlište povijesti”.

Autor: Hassan Haidar Diab, Večernji list

Related Posts