Gjenero: Treba se riješiti folklornog filofašizma

Koordinacija židovskih općina, Vijeće vjerske zajednice Bet Israel i Srpsko narodno vijeće najavili su da neće sudjelovati u komemoraciji u Jasenovcu. Kao razloge navode relativizaciju i revitalizaciju ustaštva. Na takvu pojavu upozorava već neko vrijeme i dio javnosti. O tome su u Studiju 4 govorili politički analitičari Davor Gjenero i Žarko Puhovski.

‘Neodlazak u Jasenovac je pokušaj niza udruga da istjeraju stvari na čistac – da natjeraju dio vladajuih da se opredijele između onih koji pozdravaljaju sa ‘Za dom spremni’ i onih koji se smatraju nasljednicima žrtava u Jasenovcukako više ne bi bilo ‘simpatičnog igranja dijela vlasti s tim’, kazao je Žarko Puhovski. Manjinske skupine u ovom su slučaju kolateralne žrtve sukoba između dva politička bloka, smatra Davor Gjenero u Studiju 4.

‘Jasenovac je rezultat političke odluke da se ubijaju ljudi druge rase, vjere i uvjerenja. Depolitizacija Jasenovca je loš vic i znači ukidanje Jasenovca kao problema’, smatra Puhovski.

Gjenero smatra da u odnosu prema Jasenovcu postoji veliki društveni problem. ‘Nedostaje jasna definicija da je tijekom II. svjetskog rata postojao kvislinški zločinački režim i nedostaje sustavan rad koji bi jasno pokazao da Hrvatska želi biti društvo koje radi na sprječavanju da se to ponovi’, kazao je Gjenero. Za to su, dodao je, odgovorne su političke klase. Ipak pretjeranim smatra navode da se radi o ‘revitalizaciji ustaštva’ . više se radi o ‘folklornom filofašizmu’ kojega dodatno zaoštrava podjela između dva bloka. Toga se treba riješiti – ukloniti iz društvenog dijaloga sve totalitarne ideologije i da se zločini osude.

Puhovski je ovome dodao da je problem i to što je HDZ pobijedio na izborima ‘u pripetavanju’ i odgovara im stvaranje ‘privida nekakve revolucije’. Gjenero je tome pridodao kako nema naznaka da se ovakav problem riješi i da političari nisu smpremni eliminirati radikalnu političku retoriku.

You may also like