Gjenero: Nikome nisu u interesu novi izbori

U HRT-ovoj emisiji Studio 4 gostovali su sociolog Josip Kregar i politički analitičar Davor Gjenero. Komentirali su nastavak zajedničkih konzultacija u predsjedničkom uredu na Pantovčaku.

“Gledajte termin reformska vlada je kovanica koju Most upotrebljava za ovaj oblik političkih suradnji koji dogovaraju. Njima ne odgovara zbog političkih obaveza koje su prihvatili prije pa govore o reformskoj vladi. Komunikacijska buka je bila kad su govorili o velikoj koaliciji tako se nazivalo nešto što su iz Mosta zvali koncentracijskom vladom. Velika koalicija je uvijek koalicija dviju velikih stranaka. Velika koalicija nikada nije bila na stolu iako bi to bila prva strana o kojoj bi se razgovaralo. Sada je na stolu formiranje koalicija dvaju blokova: koalicija Mosta i HDZ-a ili kako gospoda iz Mosta kažu refomska vlada”, rekao je Gjenero.

Znači li da je formiranje vlade blizu? “Čini se da jest. Svi izabrani političari imaju interes da predsjednica ne mora biti na sceni. Ona stupa na scenu na dva načina, jedna od opcija je da da jednom od aktera palicu da formira vladu, a drugi je da da Milanoviću da formira vladu. Nikome nije od interesa da se ponove izbori, zato će dvije koalicije koje su rekle da nastaviti pregovore”, odgovorio je.

“SDP je odbio uvjete koje je Most ponudio. Od SDP-a su eksplicitniji bili mlađi partneri, i oni su sa svojim mlađim partnerima nešto nečuveno što je rezultiralo razbijanjem Mosta. Oni su danas postali političkom strankom prije svega zahvljajujći Milanoviću i pristiscima koje je činio na njih. Iz saveza nezavisnih lista, ostali su s tri a sad i četiri člana, sad djeluju kao koheretna stranka. U krivu su kada govore da je loše neiskustvo gospodina Petrova. Oni su si pripremili dobru poziciju, pripremili su si govore koje trpe do formiranja vlade. Birači će onoga koga smatraju krivim kazniti, Most si si osigurava da to ne bude on. Pristanak na sudjelovanje u vladi u kojoj bi bili junior partneri bez utjecaja ih vodi da nestanu do izbora, u tome su sprečili da ih dovede do tipičnog junior partnera stvorili su si osiguranje. Dobro su to obavili”, naglasio je Gjenero.

Birači neće kazniti Most; mislite li da će dobiti više glasova ako dođe do novih izbora? “Ovakva situacija je potpuno nepredvidiva. Sigurno je da bi odaziv na iduće izbore bio bitno manji nego na redovite izbore, to je znak kvarenja demokratskog procesa”.

“Konzultacije su trebale da bi se otklonila ranije najavljenih sramotnih politika. Dovelo je do raširenog osjećaja da je bolje kad vlade nema”, rekao je Kregar na što se Gjenero složio: “Da je Hrvatska konsolidirana demokracija, predsjednik HDZ-a i SDP-a bi sjedili zajedno i počeli bi dogovarati veliku koalciju bez malih partnera. Koalicije su efikasnije kad su minimalne, kad vlada ne ulazi u političku arenu bez previše političkih obaveza. Bilo je potrebno određeno vrijeme da promjene svoju ishodišnu pioziciju. Posebno je nezgodno Mostu koji je imao nešto birača lijevo i nešto više birača s desna, momentalna odluka kod njih bi izazvala podjelu njhovih birača.”

Što očekujete što će koja od strana reći predsjednici? Hoće li Most doći s konkretnom odlukom? “Nemojte obovati broju 76, nije zadaća vlade da bude izabrana već i da provede efikasnu politiku. Za podijelu fotelja i održavanje status quoa bit će potrebno imati većinu koja omogućava ustavne promjene, izbor sudaca i slično. Ako ne bude slučaj ulazimo u to da se biraju slabe vlade koje ne mogu iznijeti što društvo i ekonomija traže, to je egzatna stvar, matematika. Onda će im trebati više od lijepih riječi”, rekao je Kregar.

Što će se dogoditi ako HDZ i SDP koaliraju? “SDP ih neće podupirati, ponovit će se situacija iz ovih mandata, doći će do podijele zastupnika”, rekao je Gjenero. “Za razliku od HDZ-a u proteklom mandtatu koji je imao više od trećine zastupnika, SDP ovog puta ima četrdesetak zastupnika, moguće je postići dogovor sa svima, to traži političku vještu koja hrvatska klasa nije iskazivala”, rekao je Kregar.

“Meni se čini da su ovo trenuci kad poličike stranke žele dokazati politčke nedostatke svojih protivnika. HNS je izostao. Meni se čini da je to jedna kratkotrajna politička poruka koja će već danas izgubiti na uvjerljivosti kojih se neće nitko od važnijih koalicijskih stranaka odreći svojih partnera. Ovo bih napomenuo, u hHrvatskoj se vrlo teško postiže promjene ali se zato svaka promjena može zaustaviti, zato protivnici će značiti pobjedu svakoj koaliciji. Dok su u oporbi političari tvrde da sve mogu, a kad dođu na vlast tvrde obrnuto”, rekao je Kregar. “Most je u prilično teškoj post izbornoj poziciji. Ne govori se o koalicijskoj vladi kako ne bi izigrali jednu od strana”, rekao je Gjenero.

Hoće li biti jasnije nakon današnjih konzultacija? “Donekle da, ne očekujem da će se danas vidjeti sve što je potrebno. Želi se postepeno pojačati poruka da je jedina mogućnost jačanje veza sa SDP-om ili HDZ-om. U pregovorima se ne smiju postavljati nemogući zahtjevi kako što to Most radi dosta uspješno, to birači ne cijene, postalo je jasno da HDZ i SDP imaju ozbljine probleme oko glasova”, odgovorio je Kregar.

Jesu li Mostovi zahtjevi realni? “Most je taktične pregovore izveo prilični vješto. Prvo su otvorili pitanje javnih pregovora, pa strukture budućih administracija, a još nisu otvorili pitanje jednakima unutar kabineta. Pustilo se u javnost neka od imena prema nekima je to bilo vrlo nepravedno. Na taj način ste neke ljude potrošili i pohabali, očito je da su pregovarači u tome da ga nisu prerano razvikali da ne ugroze neki ‘road map’ koji su zacrtali da ne potroše prerano kanditate”, odgovorio je Gjenero.

“Prije desetak je godina prevedena knjiga o umijeću pregovaranja koja je ista ovome. Meni nije uvjeljivo ako se komplicirane politke raspadnu u desetak minuta, oni su tu da zajamče svojim stavom i da osiguraju da će se držati dogovora inače taj dogovor gubi na vrijednosti. Prošlo je vrijeme uvjeravanja alibija. Ovdje se koristi izraz stručna tehnička vlada, mi zapravo ovdje postavljamo crno bijelu sliku, prema tome nemojmo baratati crno bijelom slikom. Tražimo ljude koji imaju ugled, one koji mogu zajamčiti za efikasnu vladu, to je ono što HDZ uspješno prebacivao SDP-u”, rekao je Kregar. “Kad govorimo o ljudma koji su kompetentni u izvršnoj vladi, znači da je riječ o ljudima koji su spremni da istovremeno sudjeluju u timskom radu i uzeti odgovornost pojedinca”, nadovezao se Gjenero.

Što će biti sa strankom koja izgubi? Hoće li nestati s političke scene? “U normalnom društvu stvatko od šefova koalicija koji su pretendirali na predstojećim parlamentarnim izborima morao bi se na neki način povući. U normalnom sustavu pozicija Karamarka bi bila malo bolja nego od Milanovićeve. Kod nas se vjerojatno neće dogoditi ništa zato što mehanizmi unutar stranačke koalicije ne funkcioniraju”, rekao je Gjenero. “Ja se nadam da, ali sumnjam u svoju nadu, mislim da su napravljene stvari u kojima je časno biti šef oporbe”, zaključio je Kregar.

You may also like