Gjenero: Bertina je stvorio stranačku policiju

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je jučer da je Marija Bertinu razriješio dužnosti ravnatelja PNUSKOK-a. Tom prilikom odbacio je nagađanja kako je to učinio pod pritiskom HDZ-a.

Cilj mi je bio rasteretiti tu, ionako samu od sebe, zahtjevnu dužnost s teretom koji je uz nju vezan, i samo u tom kontekstu je došlo do te smjene, rekao je Orepić te objasnio da želi prilagoditi sustav i ljude onome čemu teži. Šefa Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Marija Bertinu iz nekih političkih krugova prozivalo se za navodne nezakonitosti pri uporabi posebnih policijskih mjera.

Problem je u sustavu, objasnio je u Studiju 4 politički analitičar Davor Gjenero. Danas imamo unutarnji nadzor u MUP-u koji je dio kabineta ministra, dakle nije neovisan, nego je pod političkom kontrolom. Sustav je postavljen tako da su moguće ne samo malverzacije nego i ozbiljna kršenja ljudskih prava. MUP je osjetljiviji od drugih ministarstava jer ima posebne ovlasti ograničavanja temeljnih ljudskih prava. Čini se kako se to događalo u vrijeme mandata Ranka Ostojića kao ministra, gospodina Dominića kao ravnatelja policije i da je jedan od aktera koji je u tome sudjelovao bio i gospodin koji je sada smijenjen.

Gjenero smatra da su policija i USKOK bili pod utjecajem stranaka, točnije SDP-a. To je bilo očito, policija je u vrijeme gospodina Ostojića djelovala kao agencija pod nadzorom vlasti koja maksimilizira dobiti za bivšeg predsjednika vlade i njegov unutarnji krug. Pod pritiskom su bili ne samo oni koji su morali biti pod nadzorom policije, niti samo oni koji su pripadali opoziciji nego i oni iz krugova vladajuće koalicije koji su iz nekog razloga bili nepočudni bivšemu premijeru.

Prema Gjenerovim riječima, vrlo je dobro i važno da se kažnjava ljude koji odrađuju političke poslove kako bi drugi shvatili da se to ne smije raditi. Smatra da je Ostojić radio prljavi posao za svog šefa i trebao je biti svjestan da sam sebe kontaminira i uništava svoj renome koji je imao iz davnih vremena, te za taj posao neće biti nagrađen ni pohvaljen. Jednu ambiciju u političkom sustavu je moguće ograničiti samo tako da joj se suprotstavi druga, jednako snažna ambicija. Unutar policije, recimo, mora se postaviti neovisna stručna kontrola, koja će na neki način biti u stalnom neprijateljstvu s ostalim dijelovima policije, ali mora imati ambiciju hvatanja svakog kršenja zakona bez obzira tko ga čini, poručio je Gjenero.

You may also like