GFK istraživanje: Prosječni građanin Hrvatske pročita četiri knjige godišnje!

Prema istraživanju agencije GfK Hrvatska, polovica hrvatskih građana čita knjige, u prosjeku četiri godišnje. Više od prosjeka čita se u Zagrebu, Primorju i Dalmaciji. Više od prosjeka čitaju i visokoobrazovani (77%), oni koji žive u većim gradovima (70%), osobe do 25 godina (61%) i žene (57%).

Knjige koje čitamo najčešće posuđujemo, i to u knjižnici (51%) ili od prijatelja (38%). I dalje najviše čitamo belestristiku – 68%. Podjednako se čitaju i strani i domaći autori, ali najviše na hrvatskom jeziku (89%), slijedi engleski (9%). U zadnja tri mjeseca svaki 5. građani RH kupio je barem jednu knjigu, a najčešće ih kupujemo sebi ili djeci. Knjige većinom (56%) kupujemo u knjižari, a na kiosku mnogo manje (21%). Nešto više od polovice knjiga (56%) kupujemo po punoj cijeni.

Knjige na elektroničkim medijima može čitati 73% populacije starije od 15 godina. Čak 68% ispitanika čita na računalu, 19% na smartphoneu, 4% na tabletu, a samo 1% na e-čitaču. Elektroničke uređaje u većem postotku posjeduju: osobe 15-44 godina (od 92% do 97%) i osobe koje u domaćinstvu imaju djecu (92%). Samo 3% mladih od 15 do 24 godine nema niti jedan elektronički uređaj na kojem mogu čitati knjige i ostalu literaturu, a čak 76% mladih 15–24 godina ima smartphone (prosjek 38%), dok njih 25% posjeduje tablet (prosjek 14%).

Na elektroničkim medijima najčešće se čitaju dnevne novine (72%), a 60% od onih koji nemaju mogućnost čitanja na internetu nemaju niti ineteresa za to. Na Svjetski dan knjige i autorskih prava održat će se manifestacija Noć knjige 2015. Čarolija čitanja i ove će godine osvijetliti najdulju kulturnu noć u Hrvatskoj! Knjiga će biti u fokusu oko 180 gradova i mjesta diljem zemlje.

Manifestacija je počela u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu objavom početka javne rasprave o prijedlogu nacrta nacionalne strategije poticanja čitanja te predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u RH. Noći knjige 2015. obilježava se i u više od 400 knjižara, knjižnica, dječjih vrtića, škola i fakulteta u Hrvatskoj.