Home Ekonomija GFK indeks potrošača ponovno porastao

GFK indeks potrošača ponovno porastao

by admin

GfK indeks povjerenja potrošača u lipnju ove godine porastao je drugi put zaredom, sa 44 na 47 bodova, učvršćujući tako trend rasta prema pragu od 50 bodova koji označava prelazak u područje ekonomskog uzleta, objavljeno je u srijedu iz GfK – Centra za istraživanje tržišta.

Kako se ističe u priopćenju, pozitivan pomak dogodio se kod svih komponenti indeksa – od ocjene sadašnjeg financijskog stanja i očekivanja budućeg dohotka do sklonosti potrošnji. Indeks povjerenja potrošača dobiven je istraživanjem stavova na reprezentativnom uzorku stanovništva Hrvatske (N=1000) populacije starije od 15 godina, a istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjuiranja u kućanstvima u lipnju ove godine.

Skala indeksa je od 0-100 pri čemu vrijednosti iznad 50 predstavljaju uzlaznu fazu, a vrijednosti ispod 50 silaznu fazu ekonomskog ciklusa. Podaci GfK iz grafičkog prikaza indeksa povjerenja potrošača od rujna 2006. godine pokazuju da je u hrvatskoj najveća razina indeksa zabilježena u veljači 2007. godine kada je bio na 56 bodova, dok je najniža vrijednost od 31 bod zabilježena u prosincu 2012. godine.

Related Posts