Home Europska unija Gerhart Baum: Nismo ignorirali ubojstva emigranata

Gerhart Baum: Nismo ignorirali ubojstva emigranata

by Agencije

Bivši ministar unutarnjih poslova SR Njemačke Gerhart Baum je na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču svjedočio o unutarnjopolitičkim okolnostima i odnosu prema ubojstvima koje je jugoslavenska tajna služba počinila na tlu Njemačke te je zaključio kako njemačke vlasti nisu ignorirale ubojstva emigranata samo kako se ne bi zamjerili jugoslavenskim vlastima. 

„Nije bilo popuštanja prema kriminalcima samo zato da bi se izišlo u susret Titu. Postojala je želja jugoslavenske strane da se mi bavimo njihovim neprijateljima u Njemačkoj“, rekao je političar Liberalno-demokratske stranke (FDP) Baum koji je objasnio da je ta želja postojala i u osamdesetim. „Za Tita je borba protiv emigracije bila osobna stvar i on nikada od nje nije odustao“, rekao je bivši ministar unutarnjih poslova a sada odvjetnik Baum. „Mi smo zaključili kako je hrvatska emigracija bila dobro opskrbljena oružjem i eksplozivom i nismo mogli dopustiti da oni vrše napade na tlu Njemačke. (Tadašnji kancelar Helmut) Schmidt je u Bundestagu tematizirao ekstremističku hrvatsku scenu i zaključio kako se protiv nje mora boriti. Dodao je kako Njemačka ima obvezu prema prijateljskim državama. Njegov stav je bio: teror je teror“, zaključio je Baum.

Na pitanje odvjetnika Josipa Perkovića, Ante Nobila, je li istinita priča da je jugoslavenski ministar unutarnjih poslova Franjo Herljević prilikom jednog razgovora u Beogradu priprijetio Njemačkoj da stavi pod kontrolu „hrvatske teroriste“ jer će u protivnom to učiniti Jugoslavija, Baum je odgovorio: „Njemačka je naravno progonila teroriste i to dokazuju mnoge presude i istrage. Doduše ne sjećam se da je Herljević tako nešto rekao ali se ne bih čudio da je“, zaključio je Baum. „Mi pokušavamo rasvjetliti detalje njemačko-hrvatske povijesti. Meni je upalo u oči da je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih upadljivo mnogo osoba iz Jugoslavije dobilo politički azil u Njemačkoj“, rekao je sudac Manfred Dauster a svjedok nije imao objašnjenja za tu pojavu.

On je od Bauma zatražo da objasni kako su se njemačke vlasti odnosile prema hrvatskoj emigraciji. „Mi smo se bavili samo onima koji su stvarali probleme. Nismo se bavili političkom scenom među Hrvatima u Njemačkoj. U prvom planu je bila borba protiv lijevih teroista. I tu smo imali problema s Jugoslavijom jer su u to vrijeme tamo boravili top teroristi RAF-a Mohnhaupt, Hoffmann, Wagner i Boock“, rekao je Baum koji je ispričao jednu anegdotu tijekom posjeta Beogradu kada je Njemačka htjela isposlovati izručenje terorista Frakcije crvene armije (RAF) Njemačkoj. „I tom prilikom mi je tadašnji ministar unutarnjih poslova Jugoslavije Franjo Herljević onako usput rekao da smo to „dobro obavili u Stammheimu i da bi oni isto tako to obavili“, rekao je Baum. U Stammheimu je prva generacija terorista RAF-a počinila kolektivno samoubojstvo. „Tito je postavio uvjet da ćemo dobiti teroriste ako im izručimo njihove ljude. To se nije dogodilo i teroristi RAF-a otišli su u Palestinu i poslije počinili još mnoge zločine“, rekao je Baum.

On je nakon svjedočenja okupljenim novinarima objasnio kako je razmjena terorista RAF-a za pripadnike ekstremne emigracije propala jer su „Jugoslaveni htjeli previše“. „Oni nisu htjeli samo (Stjepana) Bilandžića nego mnogo više i to je bilo neprihvatljivo“, rekao je Baum.

Related Posts