George Yeo: Nemojte gubiti ljude i talent, budite važno središte

Hrvatsku je posjetio jedan od najvažnijih azijskih ekonomista George Yeo. Ovaj bivši singapurski ministar vanjskih poslova, financija, trgovine i industrije, zdravstva i informiranja danas upravlja najvećom azijskom logističkom tvrtkom.

Prva šetnja Stradunom i jedan od zaslužnih za ekonomski procvat Singapura svoj grad državu usporedio je s nekadašnjom Dubrovačkom republikom. Stara Dubrovačka republika, slično kao i Mletačka, ovisila je o trgovini, o tome da posreduje među drugima, utjecala je na smanjenje troškova i živjela je od suradnje s drugima. Moderni Singapur je sličan; živimo od trgovine. Singapur nije značajan bez utjecaja na regiju. Stari Dubrovnik ne bi bio značajan bez utjecaja na širu regiju.

Nekad singapurski ministar vanjskih poslova, financija, trgovine i industrije, zdravstva i informiranja, a danas upravitelj najveće azijske logističke tvrtke George Yeo u Hrvatsku je stigao održati predavanje zajedno s hrvatskim ministrom financija. Ipak, nije stigao nepripremljen. Hrvatska je jako dobro pozicionirana: duga obala, Zagreb je sjecišta mnogih puteva središnje Europe, imate dobre morske luke, uskoro ćete imati i bolje zračne luke. Dakle, mora postojati način povezivanja Hrvatske sa regijom i svijetom, da postanete važno središte. Opasnost je u tome, ako niste važno središte gubite ljude, gubite talent. Ali ako ste živo središte, ne samo da zadržavate ljude nego privlačite i nove, smatra.

Šetnja dubrovačkim zidinama Georga Yeoa posjetila je na šetnju kineskim zidom. Upravo Kinu on smatra glavnom ekonomskom silom u svijetu. Danas je velik izazov osjetiti promjene koje se događaju u svijetu. Među njima za Hrvatsku je veoma važno pratiti razvoj Azije i što to znači za Hrvatsku. Ovdje isključivo mislim na Kinu. Smatram da će kineski utjecaj u ovom dijelu svijeta rasti, smatram da je to pozitivan utjecaj i Hrvatska bi trebala naći načina kako formulirati pravila da privuče kineski rast i da ga iskoristi za vlastiti napredak, kazao je Yeo, a prenosi HRT.

Jedan od najvažnijih azijskih ekonomista nakon Dubrovnika odlazi u Zagreb, a nakon toga u Vatikan na sastanak papinskog svjetskog Vijeća za biznis. Ipak najavljuje, ovo nije i posljednji posjet Hrvatskoj.

You may also like