George Soros žestoko protiv Kine

Milijarder George Soros obrušio se u Davosu na Kinu i njezina predsjednika Xi Jinpinga, proglasivši ga “najopasnijim neprijateljem” slobodnih i demokratskih društava.
“Kina nije jedini autoritarni režim na svijetu, ali je bez ikakve sumnje najbogatiji, najsnažniji i najrazvijeniji kada je riječ o umjetnoj inteligenciji”, rekao je na večeri koju organizira svake godine na margini Svjetskog gospodarskog foruma.

“To znači da je Xi Jinping najopasniji neprijatelj onih koji vjeruju u slobodna društva”, rekao je Soros u četvrtak navečer.

Peking je kritiku odbacio. “Jedna osoba miješa dobro i zlo, u izjavi koja nema nikakvog smisla, to nije vrijedno opovrgavanja”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, odgovarajući na pitanja novinara. “Zapravo, u današnjem svijetu jasno se vidi tko otvara vrata i gradi ceste, a tko zatvara vrata i gradi zidove”, dodala je.

Soros je uz to pozvao SAD da se bori protiv jačanja utjecaja kineskih tehnoloških grupa Huawei i ZTE jer bi one mogle postati “neprihvatljiv rizik za sigurnost svijeta” kada bi uspostavile dominaciju u petoj generaciji mobilne tehnologije 5G koja je neophodna za autonomna vozila i druge povezane predmete. “Prošle godine još sam mislio da bi Kina trebala biti bolje integrirana u globalne institucije, no od tada sam zbog Xijevog ponašanja promijenio mišljenje”, rekao je.

Deklarirani protivnik Donalda Trumpa, Soros je kazao da bi odgovarajuća američka reakcija na ponašanje Kine trebala biti “sofisticirana, detaljna i pragmatična” te uključiti i neku vrstu odgovora na ambiciozni kineski program ulaganja u inozemstvo, tzv. Novi put svile. Ispalio je strelicu i prema Rusiji. “Koncentrirao sam se na Kinu, ali slobodna društva imaju i druge neprijatelje, prije svega Rusiju (predsjednika Vladimira) Putina”.

You may also like