General McMaster Trumpov je savjetnik za nacionalnu sigurnost

Američki predsjednik Donald Trump rekao novinarima u West Palm Beachu gdje je proveo vikend – kako će general pukovnik Herbert Raymond McMaster biti njegov novi savjetnik za nacionalnu sigurnost. Također, imenovao je  Keitha Kellogga, umirovljenog generala kopnene vojske koji je bio obnašatelj dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost, za predstojnika Vijeća za nacionalnu sigurnost.

McMaster je visokocijenjeni vojni taktičar i strateg, ali njegov je izbor iznenadio neke promatrače koji se pitaju kako će McMaster, poznat po dovođenju u pitanje autoriteta, uspjeti u Bijeloj kući koja ne voli kritike. On će zamijeniti Trumpova vjernog pristašu Michaela Flynna, umirovljenog general pukovnika kopnene vojske, koji je otpušten kao savjetnik za nacionalnu sigurnost 13. veljače nakon što su se pojavila izvješća da je obmanuo potpredsjednika Mikea Pencea razgovorima s ruskim veleposlanikom o američkim sankcijama prije Trumpove inauguracije.

McMaster (54) je diplomirao na West Pointu i poznat je kao H.R., ima doktorat iz povijesti sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu. On je naveden na popisu tjednika Time među 100 najutjecajnijih ljudi 2014., dijelom i zato što je spreman usprotiviti se sustavu. Veteran iz borbi, stekao je ugled u prvom Zaljevskom ratu kada je odlikovan Srebrnom zvijezdom nakon što je zapovijedajući malom postrojbom 2. konjaničke pukovnije američke kopnene vojske uništio daleko jače snage iračke Republikanske garde 1991. na mjestu zvanom 73 Istočno, po koordinatama na karti, u bitci koju mnogi smatraju najvećom tenkovskom bitkom od Drugog svjetskog rata.

McMasterova slava narasla je nakon njegove knjige iz 1997. “Zanemarivanje dužnosti” u kojoj je kritizirao vojno i političko vodstvo zemlje zbog lošeg vođenja tijekom Vijetnamskog rata.

(HRT)

You may also like

0 comments