Home Energetika General Electrics varao na izvješćima?

General Electrics varao na izvješćima?

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Bomba na Wall Streetu[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Poput bombe odjeknula je među investitorima na Wall Streetu vijest da su poslovne knjige General Electrica (GE) lažirane za 38 milijardi dolara te da je kompanija višestruko zadužena nego što to službeno prikazuje.[/vc_column][/vc_row]

To je dovelo do potonuća vrijednosti dionica za 15 posto iako su iz Uprave kompanije osporili istinitost izvješća optuživši njezina autora za financijske interese u padu cijene GE-ovih dionica.

Privatni financijski istražitelj Harry Markopolos koji je upozorio na malverzacije američkog financijaša Bernarda Madoffa koji je godinama održavao Ponzijevu shemu tvrdi da industrijski konglomerat General Electric (GE) prikriva financijske teškoće. GE prikriva 38,1 milijardu dolara potencijalnih gubitaka, tvrdi u izvješću od nešto više od 170 stranica Markopolos.

Financijsko stanje u kompaniji puno je lošije no što pokazuju poslovna izvješća, dodaje Markopolos. “Računovodstvena prijevara od 38 milijardi dolara odgovara 40 posto tržišne kapitalizacije GE-ja, što znači da je daleko ozbiljnija od onih u Enronu i Worldcomu”, tvrdi istražitelj u izvješću pod naslovom “General Electric: prijevara koja razmjerima nadmašuje Enron”. Markopolos navodi i da GE-ov omjer duga i kapitala nije 3:1 već 17:1 što će potkopati njegov kreditni rejting.

U izvješću se posebno ističe izloženost GE-ja dugoročnom osiguranju u SAD-u i njegov odjel usluga za naftni sektor, a Markopulosovo povlačenje paralela sa slučajevima Enron i Worldcom smatra se ozbiljnim budući da su oba završila kaznenim prijavama, napominje BBC. GE opovrgava navode iz izvješća, nazivajući ga “neutemeljenom, nepromišljenom i tendencioznom špekulacijom”. Kompanija stoji iza svojih financijskih izvješća, poručuju iz GE-ja. Izvršni direktor kompanije Lawrence Culp optužio je istražitelja i za “netočne navode”, tvrdeći da ih Markopolos prije objave izvješća nije kontaktirao kako bi provjerio podatke.

Izvješće sadrži faktografske greške i “puka je tržišna manipulacija” jer će istražitelj zaraditi na trgovini dionicama, potaknutoj njegovom objavom, naglasio je Culp. “Činjenica da je napisao dokument od 170 stranica, a da nikada nije razgovarao sa predstavnicima kompanije pokazuje da ga ne interesira precizna financijska analiza već isključivo stvaranje prodajnog pritiska na GE-ovu dionicu kako bi on i njegov neimenovani partner iz hedge fonda osobno profitirali”, izjavio je Culp, a prenosi Poslovni dnevnik.

Markopolos navodi da je prije objave kopiju izvješća dostavio jednom hedge fondu i da će mu pripasti dio zarade od eventualne promjene cijene dionica. Nakon objave izvješća i Markopolosova nastupa u emisiji CMBC-ja cijena dionica GE-ja pala je u četvrtak 15 posto a trgovanje je zaključila u minusu 11 posto, najvećem u 11 godina. Kako bi iskazao povjerenje u GE, izvršni direktor Culp kupio je dionice u vrijednosti dva milijuna dolara.

U proteklih mjesec dana oklade na pad cijene GE-ove dionice porasle su 17 posto na 110 milijuna dionica vrijednih 995 milijuna dolara. Neki analitičari smatraju izvješće irelevantnim, a suosnivač hedge fonda Bronte Capital nazvao ga je “smiješnim”.

Reuters pak podsjeća da pojedine analitičare na Wall Streetu već dugo zabrinjavaju tvrdnje o slabom novčanom toku GE-ja, troškovima i otpisima, a ukazuju i na nejasna financijska izvješća. Podsjetimo, GE je u protekle dvije godine izvijestio o otpisu imovine i troškovima u vrijednosti od 40 milijardi dolara. Izvijestili su i da su njihove računovodstvene prakse predmet istrage američkog ministarstva pravosuđa i financijskog regulatora, donosi Poslovni dnevnik.

Related Posts