General Electrics ulaže 500 milijuna eura u Italiju

Američki inženjerski div General Electric (GE) potpisat će ove nedjelje ugovore o ulaganju preko 500 milijuna eura u tvornice turbina u Italiji, kazala su u petak tri upućena izvora.

“Više od 500 milijuna eura rezervirano je za projekt gradnje naftnih i plinskih turbina u Toskani”, rekli su za Reuters neimenovani izvori. Dodatno će biti najavljeno 200 milijuna eura ulaganja u kojem će sudjelovati GE-ov zrakoplovni odjel Avio Aero, kazala su dva izvora. Treći je pak istaknuo da će dio tog iznosa činiti ulaganja javnog sektora. Sporazumi će biti potpisani u Firenci u prisutnosti predsjednika uprave američke grupe Jeffa Immelta i talijanskog premijera Mattea Renzija, rekli su izvori.

GE je u ponedjeljak i utorak u Milanu zakazao konferenciju o nafti i plinu. Upravo je u tom gradu sjedište njegova talijanskog poslovanja, napominje Reuters. Talijanska vlada želi privući strane investicije kako bi potaknula gospodarstvo koje pokazuje slabe znakove rasta nakon što je prošle godine izašlo iz najgore recesije od Drugog svjetskog rata.
GE je inače krajem prošle godine zaključio kupovinu energetskog poslovanja francuskog koncerna Alstom, uključujući i Alstom Hrvatska. Europska komisija uvjetovala je odobrenje te transakcije prodajom većeg dijela Alstomova poslovanja s parnim turbinama talijanskom Ansaldu radi očuvanja ravnopravne tržišne utakmice u Europi.

Prije dva tjedna GE je najavio otkaze za 6.500 radnika Alstomovog energetskog poslovanja u Europi u iduće dvije godine, uključujući i 229 radnika u karlovačkom pogonu. Ta je najava predmet sjednice europskog radničkog vijeća na razini Alstoma, zakazane danas u Bruxellesu.

You may also like