Generacija koja je promijenila svijet

Njemački je parlament u petak obilježio 70. godišnjicu kapitulacije nacističke Njemačke na kraju Drugog svjetskog rata i priznao da je Treći Reich odgovoran za razaranja u Europi. Američki predsjednik Barack Obama je u petak prigodom 70. obljetnice poraza nacista, odao počast “generacijama koje su spasile svijet” i pozvao Amerikance da i dalje brane slobode za koje su se borili junaci Drugog svjetskog rata.

“Osmi svibnja bio je dan oslobođenja cijelog kontinenta”, kazao je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert. “Danas oplakujemo milijune žrtava neviđenog istrebljenja drugih naroda i ljudi, europskih Slavena i Židova”, rekao je. Lammert je osudio njemački narod zbog toga što je do posljednjeg dana podupirao diktatora Adolfa Hitlera. “Osmi svibnja nije bio dan samooslobođenja”, rekao je, ali je dodao da se mora odati priznanje i poštovanje Nijemcima koji su pokušali nekoliko atentata na Hitlera. Svečanosti je nazočila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Kapitulacijom nacističke Njemačke u Europi je završen Drugi svjetski rat no sukobi su u Aziji trajali do kolovoza 1945. Širom svijeta u tom ratu život je izgubilo 60 milijuna ljudi. Rat je započeo upadom Hitlerovih snaga u Poljsku u rujnu 1939. i formalno je završen kada je nacistički feldmaršal Wilhelm Keitel potpisao bezuvjetnu predaju u noći s osmog na deveti svibnja u zapovjedništvu sovjetskih snaga u Berlinu.

Istovremeno je Barack Obama  unaprijed pomaknuo svoj tradicionalno obraćanje kako bi se poklopilo s tom obljetnicom, koja će biti obilježena u Washingtonu paradom povijesnih vojnih zrakoplova iz Drugog svjetskog rata. Američki predsjednik je rekao da je nakon pet godina brutalnog sukoba koji je opustošio Europu, oko 40 milijuna ljudi na kontinentu izgubilo život. On je ocijenio da Amerikanci moraju odati počast svim domoljubima, vojnicima, mornarima, pilotima, obalnoj straži i ženama koje su radile u tvornicama i na taj način sudjelovale. “To je doslovno bila generacija koja spasila svijet, koja je završila rat i postavila temelj mira”, rekao je. Predsjednik Obama je ocijenio da Amerikanci ne bi trebali samo komemorirati povijest, te da bi se trebali ponovo posvetiti obrani sloboda za koje su se borili junaci Drugog svjetskog rata. “Ostanimo uz naše saveznike u Europi i dalje u ime naših zajedničkih vrijednosti, slobode, sigurnosti, demokracije, ljudskih prava protiv sektaštva i mržnje u svim oblicima, kako bi dali smisao prisezi ‘Ne zaboravimo. Više nikada'”, rekao je predsjednik. (Direktno.hr)