Home Energetika GEN-I Slovencima nudi mikrosolare na krovovima

GEN-I Slovencima nudi mikrosolare na krovovima

by Petra Rajković

Sloveni opskrbljivač energije GEN-I kao prvi u regiji ulazi na tržište samoopskrbe te će slovenskim građanima i malim poduzetnicima omogućavati izgradnju mikro solarnih elektrana po principu „ključ u ruke“, objavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Ljubljani.

Riječ je o projektu Gen-I Sonce koji će omogućiti okolišno i ekonomski održiv prelazak u energetsku neovisnost. Korištenjem mikro fotonaponske elektrane uštede na računu za plaćanje električne energije događaju se odmah i iznose približno 75% te se njima može financirati investicija u elektranu bez ulaganja dodatnih vlastitih sredstava, kažu u toj tvrtki.

GEN-I je razvio i inovativni model financiranja koji će svakom investitoru omogućiti da elektranu otplaćuje u skladu sa svojim financijskim mogućnostima. Unatoč u potpunosti individualiziranoj i energetskim potrebama pojedinaca prilagođenoj konfiguraciji elektrane te ostalih energetskih uređaja, kao što je primjerice toplinska pumpa, sama izvedba će za investitora biti jednostavna. Naime, prema želji investitora u njegovo ime će sve aktivnosti – od individualnog savjetovanja, pripreme projektne dokumentacije, dobivanja dozvola, do montaže, daljinskog nadzora i održavanja – obaviti stručnjaci GEN-I Sonca.
U slovenskoj centrali se nadaju da će uskoro tu uslugu moći ponuditi i u Hrvatskoj, kazao je prvi čovjek tvrtke Robert Golob koji drži da Slovenci imaju sve što im je potrebno da postanu narod s najvećom razinom samoopskrbe u Europi. U skladu s nedavno prihvaćenom Uredbom o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora energije u Sloveniji, solarne elektrane za samoopskrbu djeluju po sustavu neto mjerenja, što u praksi znači da korisnik u svom domaćinstvu postavlja elektranu koja zadovoljava njegove potrebe.
Sustav neto mjerenja omogućava pohranjivanje viška dobivene energije u sustav i korištenje energije iz sustava kada solarna elektrana ne proizvede dovoljno energije za vlastite potrebe. Mrežni sustav djeluje kao mjesto pohrane energije, pri čemu pouzdanost opskrbe energijom ostaje nepromijenjena. Prilikom obračuna električne energije i mrežarine uzima se u obzir samo ona količina energije (kWh) koja predstavlja razliku između preuzete i dodijeljene radne električne energije (kWh), očitane na istom mjernom mjestu jednom godišnje. Oprema za elektrane dolazi od nekolicina slovenskih tvrtki.

Related Posts