Geert Wilders poručio Turcima, nećete nikada u Europu

Čelnik krajnje desničarske stranke Geert Wilders, najpopularniji političar u Nizozemskoj, rekao je Turcima “da nisu dobrodošli” u Europsku uniju u videosnimci objavljenoj u petak na mreži.

U videoisječku se Wilders obraća Turcima engleskim jezikom uz turski ‘titlani’ prijevod i poručuje im – “Vaša vas vlada vara jer vjerujete da ćete jednog dana biti dio Europske unije. E pa, zaboravite to”. “Niste Europljani i nećete to nikad biti. Islamska država kakva je Turska ne pripada Europi”, kaže Wilders i objašnjava – “Ne želimo mi više nego manje islama. I zato, Tursko, drži se podalje od nas. Nisi dobrodošla”.

Nizozemski premijer Mark Rutte brzo je osudio videoporuku.  “Imamo slobodu govora, no takva vrsta primjedaba, u kojoj se duboko vrijeđa cijela zemlja i cijela populacija potpuno je neprihvatljiva i apsolutno ničim ne pridonosi rješenju problema”, rekao je na konferenciji za novinare.  Nedavne ankete pokazuju da bi Wilders osvojio najviše mjesta u nizozemskom parlamentu da se danas održavaju izbori. Njegova Stranka za slobodu dobila bi više zastupničkih mjesta nego dvije stranke vladajuće koalicije zajedno.

Nakon više desetljeća relativno liberalne imigracijske politike, Nizozemska, zemlja od 17 milijuna ljudi, članica Europske unije i Schengenske zone, primjenjuje neke od najoštrijih useljeničkih mjera u bloku od 28 zemalja članica. Turska već desetljeće pregovara o pristupu EU no razgovori su uglavnom u zastoju zbog protivljenja Cipra i zabrinutosti Bruxellesa prema stanju ljudskih prava u Turskoj i slobodi govora.

Švicarska, država u kojoj stranci čine četvrtinu stanovništva, u petak je zaprijetila da bi mogla uvesti jednostrane mjere u useljeničkoj politici ako s Europskom unijom ne dogovori ograničenja na koja je obvezuju rezultati referenduma iz 2014. Nakon višemjesečnih teških pregovora, Bern i Bruxelles nisu se dogovorili kako primijeniti mjere izglasane na referendumu 2014. na kojem su se švicarski glasači izjasnili za uvođenje useljeničkih kvota.  Bruxellesu je teško ponuditi preferencijalni sporazum Švicarskoj, nečlanici EU-a, sve dok ne prihvati sličan zahtjev Velike Britanije, koja je članica Unije i želi ograničiti useljenje iz drugih zemalja Unije.  “Ako doista ne pronađemo rješenje… bit ćemo spremni suspendirati dio ili sve bilateralne sporazume”, rekao je ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter.

Švicarska je s Europskom unijom, koja je njezin najveći trgovinski partner, potpisala niz bilateralnih sporazuma. Na konferenciji za novinare Burkhalter je rekao da je vlada zatražila da ministarstvo pravosuđa izradi jednostrane mjere za ograničenje useljavanja do ožujka 2016., ako se dotad ne uspije dogovoriti s EU. Švicarska ima nešto više od godinu dana da uvede useljeničke kvote na što je obvezuje ishod referenduma iz veljače 2014. Oko 1,3 milijuna građana EU već živi u Švicarskoj Konfederaciji, a njih 300.000 svakodnevno prelaze granicu jer rade u Švicarskoj. U 2014. gotovo je 111.000 stanovnika iz EU, Islanda, Norveške i Liechtensteina imigriralo u Švicarsku. Ako Švicarska odluči primijeniti jednostrane mjere, EU bi mogao otkazati bilateralne sporazume, a to bi imalo ozbiljne posljedice po švicarsko gospodarstvo, upozoravaju ekonomisti.

You may also like

0 comments