Geely počeo proizvoditi hibridna vozila

Kineski proizvođač automobila Geely, vlasnik Volva, namjerava do 2020. generirati 90 posto prihoda od prodaje hibridnih i električnih vozila, u kontekstu nastojanja vlasti na najvećem svjetskom tržištu automobila da usmjere proizvođače na ekološki prihvatljiviju tehnologiju.

Taj cilj predstavlja radikalni zaokret za proizvođača poznatog po ‘benzincima’ a vremenski se podudara s pojačanom borbom kineskih vlasti protiv kroničnog zagađenja kroz subvencioniranje električnih automobila i ublažavanje ograničenja za njihovu kupnju. “Geely službeno obećaje… da će potrošači moći ostvariti san o posjedovanju novog, energetski učinkovitog automobila po cijeni tradicionalnog”, rekao je izvršni direktor Geelyja An Conghui u priopćenju objavljenom dan nakon što je kompanija lansirala svoje prvo električno vozilo.

Tvrtka sa sjedištem u Hangzhou prodala je u devet mjeseci ove godine ukupno 422.000 vozila, što je 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i zauzima osmo mjesto među kineskim markama, pokazuju podaci tamošnjeg udruženja proizvođača automobila CAAM. Iz Geelyja poručujuć da će većina najavljenih novih vozila biti hibridna, a 35 posto samo električna. Prema raspoloživim bi podacima taj potez, ukoliko poluči željeni rezultat, trebao utrostručiti godišnju prodaju novih, energetski učinkovitih vozila u Kini, kojih je u razdoblju od siječnja do listopada prema podacima CAAM-a prodano nešto više od 171 tisuću.

Ta kineska kompanija kupila je 2010. švedski Volvo za 1,5 milijardi dolara, a tri godine kasnije i Manganese Bronze, proizvođača kultnih londonskih crnih taksija, za 11 milijuna funti (17 milijuna dolara). Novi ciljevi za sada ne uključuju i Volvo, rekao je glasnogovornik, odbivši komentirati buduće planove za tu marku. Ukupno je prošle godine u Kini prodano 23,49 milijuna vozila, što je 6,9 posto više nego u 2013.

You may also like