GE zaključio tromjesečje s malim gubitkom

Američki industrijski konglomerat General Electric izvijestio je u petak da je prvo tromjesečje ove godine zaključio s malim neto gubitkom zbog troškova prodaje financijskih dijelova poslovanja.

Ako se uključe troškovi financijskih odjela, kompanija je u prvom tromjesečju poslovala s neto gubitkom od 98 milijuna dolara odnosno jedan cent po dionici. Ako se ti troškovi izuzmu, GM je tromjesečje zaključio s neto dobiti od 1,93 milijarde dolara ili 21 cent po dionici. Konsolidirani prihodi povećani su šest posto, na 27,85 milijardi dolara.

Konglomerat je u sklopu restrukturiranja već prodao većinu odjela za financijske usluge. Tako su prošle godine utanačili prodaju tih dijelova poslovanja u ukupnoj vrijednosti 157 milijardi dolara a paralelno su se usredotočili na jačanje industrijskih segmenata poslovanja.

U studenom prošle godine zaključili su 10,6 milijardi dolara vrijednu akviziciju energetskog dijela poslovanja francuskog Alstoma, u sklopu kojeg su preuzeli i Alstom Hrvatska. Potpisali su i ugovore o ulaganju preko 500 milijuna eura u tvornice turbina u Italiji.

U poslovnom izvješću za prvo ovogodišnje tromjesečje izdvajaju u industrijskom dijelu poslovanja teške prilike u poslovanju s naftom i plinom. “Okruženje za naftu i plin izazovno je”, konstatirao je u izvješću izvršni direktor Jeff Immelt. Po njegovim je riječima GE ipak uspio amortizirati taj nepovoljni utjecaj “boljim rezultatima” u ostalim dijelovima poslovanja.

U odjelu opreme za proizvodnju energije isporuke su bile slabe u prvom tromjesečju ali u GE-ju očekuju njihov oporavak u drugoj polovini godine, uz rast organskih prihoda u tom dijelu godine za pet posto. To bi trebalo pomoći kompaniji da ostvari zacrtanu razinu prihoda, kazali su čelnici kompanije u telekonferenciji s novinarima. U poslovnom izvješću potvrđena je ujedno procjena o godišnjoj dobiti u rasponu od 1,45 do 1,55 dolara po dionici ako se izuzmu posebne stavke.

You may also like