GE preuzeo Alsomovo poslovanje u energetici

Američki industrijski konglomerat General Electric objavio je da je zaključio 9,7 milijardi eura vrijedno preuzimanje poslovanja s energijom francuskog Alstoma. Iznos uključuje troškove osnivanja nove zajedničke kompanije čije će poslovanje obuhvatiti obnovljive izvore energije, električne mreže i nuklearnu energiju.

Transakcija je zaključena nakon što su je odobrili regulatori više od 20 zemalja i regija, uključujući Europsku uniju, Sjedinjene Države, Kinu, Indiju, Japan i Brazil. Pritom su europski i američki regulatori za zaštitu tržišne utakmice uvjetovali pristanak GE-jevom prodajom dijela imovine u segmentu održavanja kako bi spriječili njegovu dominantnu poziciju na tržištu plinskih turbina.

Američka je kompanija postigla sporazum s Alstomom o kupnji njegova poslovanja s energijom i mrežama u travnju prošle godine, izbacivši iz utrke njemački Siemens. Između ostalog, GE je francuskoj vladi dao određena jamstva u vezi s radnim mjestima i tehnologijom. “Dovršetak akvizicije Alstomova poslovanja s energijom i mrežama novi je važan korak u transformaciji GE-ja”, naglasio je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak predsjednik uprave i izvršni direktor američke kompanije Jeff Immelt. “Alstomova komplementarna tehnologija, globalni kapaciteti, instalirana baza i znanje unaprijedit će naš temeljni industrijski rast”, dodao je Immelt.

Iz GE-ja su objavili i da su Alstomu za 800 milijuna dolara prodali poslovanje sa željezničkom signalizacijom u sklopu nastojanja da se izravnije fokusiraju na energetski portfelj. Alstom se pak planira fokusirati na brze vlakove.

You may also like

0 comments