Gdje se to sastaje elita

U Davosu se od 21. do 24. siječnja 2015. sastaje elita iz svijeta gospodarstva i politike. Švicarsko zimovalište je na trenutak epicentar svijeta. Ali, što to znači kad se u tako malom mjestu nađe tako puno važnih ljudi?

Jedno je sigurno i u ovoj godini. U Davosu ima snijega! Isto tako je sigurno da tijekom održavanja Svjetskog ekonomskog foruma (The World Economic Forum, WEF) već odavno nema raspoloživih hotelskih soba, pa čak ni u obližnjim i nešto udaljenijim mjestima. Sudionici Foruma koji su na vrijeme pronašli pljesniv stan u stilu 60-ih godina prošlog stoljeća, mogu se smatrati sretnicima. Stvarnost su prenapučeni jednosobni stanovi.

Osim 78 srednje velikih hotela, u Davosu je na raspolaganju 9.300 kreveta u apartmanima za odmor te 2.648 kreveta u kampovima i hostelima – ali s vrhunskim cijenama. Obična sobica u jednoj nekadašnjoj bolnici može koštati i 300 eura, pod uvjetom da se rezervira najmanje sedam noćenja.

Turistička zajednica u Davosu svejedno se reklamira superlativima. Na koncu konca Davos “leži” na 1.560 metara nadmorske visine, okružen je veličanstvenim planinskim vrhovima, ovo je mjesto “najviši grad u Alpama” i “mjesto za odmor s međunarodnim ugođajem i širokom ponudom smještajnih kapaciteta”.

Kao mjesto u kojem se održava Svjetski ekonomski forum Davos je premali grad. Možda je baš u tome šarm ovoga skupa. Jer, tko se jednom nađe ovdje, teško da će tako brzo uspjeti otići. Vožnja do aerodroma Zürich u najpovoljnijem slučaju traje dva sata, djelomično preko skliskih planinskih prometnica. Obavezno morate imate lance za vozilo. Alternativna vožnja švicarskom željeznicom i nije baš pretjerano praktična.

Tako se ostaje u Davisu, a žitelji Davosa iznajmljuju svaki raspoloživi kvadratni metar. Mali muzej Ernsta Ludwiga Kirchnera u središtu Davosa prikazuje inače grafike tog umjetnika. Ali od 16. do 26. siječnja je muzej zatvoren, prostorije se iznajmilo.

“Tijekom WEF-a bi naše prostore mogli iznajmiti i po dva ili tri puta svaki dan”, priča Dolores Mark, šefica Ureda za odnose s javnošću u tom muzeju. A kome se prostorije iznajmljuje? To nam ne želi reći, otkriva samo da će muzej tijekom Foruma ugostiti šest različitih poduzeća. “Neki od njih su za svoje sastanke iznajmili izložbene prostorije, a neki drugi će u muzeju upriličiti večernje koktel-zabave ili večere s pozvanim gostima.”

Visina prometa je tajna. Mark samo kaže: “Budući da smo mi privatni muzej, iznajmljivanje prostorija je od velikog značenja. Na taj način možemo generirati važne prihode za muzej.”

Logistika je jedan od najvećih izazova WEF-a. Osim službenih sudionika Foruma, u Davos stiže jako puno novinara, sigurnosnog osoblja i dodatnih suradnika mjesnih hotela i gastronomske ponude. Sve njih se treba negdje smjestiti i istovremeno zajamčiti sigurnost visokorangiranih gostiju.

Za to je nadležna Kantonalna policija Graubünden. Njezin glasnogovornik Thomas Hobi ne želi reći koliko je pripadnika sigurnosnih snaga u akciji. Ali odakle su oni, to nije tajna: “Cjelokupna momčad se sastoji od policijskih postrojbi s cjelokupnog švicarskog državnog područja”, kaže Hobi. “Sve policijske uprave, uključujući i Kneževinu Liechtenstein, šalju dijelove svojih snaga u Davos. Osim toga je Kantonalnoj policiji podređeno i oko 3.000 pripadnika Švicarske vojske.” Vojnici nadziru kompletni prostor na kojem se održava Forum. “On je podijeljen u četiri sigurnosne zone, u koje može ući samo onaj tko ima akreditaciju”, dodaje Hobi.

Ali i akreditirani sudionici moraju se uvijek iznova podvrgnuti sigurnosnim provjerama. Prije ulaska u kongresni centar kontrolira se kao na aerodromu, sve torbe se skenira, mora se proći sigurnosne koridore. I u njima se može vidjeti menadžere i po nekoliko milijardi eura “teških” investicijskih fondova ili ministre kako strpljivo čekaju u koloni. Žitelji Davosa uglavnom moraju ostati vani, a moraju kalkulirati i s velikim “zaobilaznicama”, jer su dijelovi središta njihovog mjesta blokirani.

Teroristički napad u Parizu ne mijenja sigurnosne mjere u Davosu, naglašava glasnogovornik Kantonalne policije. Kao i uvijek tijekom Foruma, u Davosu vladaju povišene mjere sigurnosti. I naravno, dodaje se iz policije, poseže se i za informacijama obavještajnih službi.

“Već godinama postoje konkretni planovi u izvanrednim situacijama, kako se brzo reagira na prometne zastoje, ali i na atentate”, kaže Hobi. “Nećemo te planove sad baciti u smeće.” Od prednosti je sigurno relativno mala površina prostora na kojem se održava Forum. Ulaz i izlaz iz grada se može u tren oka blokirati.

Žitelji Davosa za to vrijeme opušteno očekuju tisuće i tisuće sudionika Svjetskog ekonomskog foruma i raduju se poslu. Tjednima se nadograđivalo, renoviralo. Na garaži kod malog hotela Panorama sad se nalazi ogromni šator sa željeznom konstrukcijom. “Panorama-Dom” (u slobodnom prijevodu: Katedrala Panorama), nudi mjesto za 300 gostiju i po njihovim potrebama može biti i restoran i bar i disko-klub. Barem je nešto i besplatno: “čarobna planinska kulisa”.

DW

You may also like