Gazprom želi četvrtinu OMV-ova udjela u poslu na Sjevernom moru

Gazprom želi više od četvrtine udjela u OMV-ovoj holding kompaniji u norveškom dijelu Sjevernog mora ali Norveška to blokira, ustvrdio je za Reuters zamjenik direktora ruskog plinskog diva.

Prema planu zamjene imovine, austrijska energetska tvrtka OMV trebala bi dobiti 24,9 posto udjela u jednom od Gazpromovih naftnih polja u Sibiru a zauzvrat bi ruski plinski div trebao dobiti dio OMV-e imovine u norveškom dijelu Sjevernog mora. “Što se tiče OMV-ove imovine, izbor je pao na proizvodnu imovinu u Sjevernom moru. Sada razgovaramo o tome kada bismo mogli dobiti odobrenje norveških vlasti”, rekao je za Reuters u četvrtak na Ruskom investicijskom summitu zamjenik izvršnog direktora Gazproma Aleksander Medvedev.

“Bit će održan sastanak s norveškim ministarstvom, vidjet ćemo zašto ograničavaju udio u holdingu na 25 posto. Ne želimo takvu situaciju. Nadam se da u svemu tome neće biti politike”, dodao je dužnosnik ruske kompanije.

Zbog pada cijena nafte OMV nastoji smanjiti udio skuplje proizvodnje na Sjevernom moru u korist proizvodnje s nižim troškovima, kakva je ona u Rusiji. Stoga su u austrijskoj kompaniji bili spremni ustupiti manjinski udio u norveškoj i britanskoj holding kompaniji za imovinu u Sjevernom moru u zamjenu za oko 25 posto udjela u dva dijela Gazpromova polja u sibirskom Urengoju. navodi Reuters.

You may also like

0 comments