Gazprom uz pomoć broda za polaganje cijevizaobilazi sankcije

“Gazprom” u kontekstu sankcija počinje poduzimati stvarne mjere za smanjenje tehnološke ovisnosti. Tvrtka je službeno najavila primitak broda za polaganje cijevi i razmatra varijantu sudjelovanja u izgradnji “Sjevernog toka-2” u suradnji s europskim izvođačem.
Gazprom je dobio brod za polaganje cijevi “Akademik Čerskij”, izvijestio je zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije Vitalij Markelov na konferenciji za novinare. “Gazprom je izgradio brod za polaganje cijevi i za rad na šelfu – on je univerzalan”, rekao je. Prema njegovim riječima, tvrtka planira koristiti plovilo na šelfu Sahalina.

Brodovi za polaganje cijevi su rijetka tehnika, u svjetskoj ih floti ima tek nekoliko desetaka. Do sada su sve velike podmorske plinovode Gazproma gradili zapadni izvođači. Najviše narudžbi primao je talijanski Saipem, koji je radio na plinovodima „Plavi tok“ i „Sjeverni tok“. U uvjetima sankcija i velikog političkog otpora SAD-a i nekih zemalja EU prema planovima Gazproma za izgradnju plinovoda koji bi zaobilazio Ukrajinu (preko Baltika i Crnog mora), odsustvo tehnike za polaganje cijevi moglo je spriječiti izvršenje projekata.

Prema pisanju lista Kommersant, brod za polaganje cijevi može sudjelovati u izgradnji „Sjevernog toka 2“. „Sa zapadnim pobjednikom na natječaju može biti zaključen sporazum o prijenosu dijela radova na kooperanta“, pojasnio je jedan od izvora lista. „Moguće je da se ovaj brod koristi u procesu izgradnje „Sjevernog toka 2“. No složeno polaganje cjevovoda nije samo postojanje broda, tu je ujedno i kompetencija, ljudi i tehnologija, licence, dodatna oprema. Sam Gazprom govori samo o korištenju broda na šelfu. Stoga za polaganje cijevi na dnu Baltičkog mora na ovaj ili onaj način treba privući strance“, rekao je za Vzgljad predsjednik Nacionalne udruge za naftu i plin Viktor Hajkov, piše Russia Beyonde the Headlines.

Ni Gazprom i ni konzorcij „Sjevernog toka-2“ nisu ovo komentirali. Natječaj za polaganje plinovoda već je raspisan, a rezultati bi mogli biti objavljeni do kraja godine.

You may also like