Gazprom udvostručuje ulaganja u Turski tok

Vodeći ruski proizvođač plina, Gazprom može povećati sredstva za financiranje projekta izgradnje plinovoda Turski tok za 50 milijardi rubalja (863 milijuna dolara) u 2017. godini.

“Izmjene investicijskog programa za 2017. godinu, koje će razmatrati board direktora, podrazumjevaju povećanje ulaganja u realizaciju projekta Turski tok za oko 50 milijardi rubalja”, rekao je izvor iz informativne službe Gazproma za agenciju Tass.

Gazprom je prethodno planirao da investicije u taj projekt u 2017. godini budu na nivou od 41,92 milijarde rubalja (694,21 milijun dolara).

Uprava Gazproma je 14. rujna odobrila revidirane nacrte investicijskog programa, budžeta (financijskog plana) i programa optimizacije troškova za 2017. godinu.

U skladu s revidiranim nacrtom investicjskog programa za ovu godinu, iznos ukupnih ulaganja Gazproma u ovoj godini iznosit će 1,13 tisuća milijardi rubalja (19,4 milijarde dolara), što je povećanje od 23,9 posto u odnosu na plan koji je bio odobren u prosincu 2016. godine.

Dimitrij Medvedev se žali na nefer tržišnu utakmicu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je kako američka administracija i Kongres pokušavaju promovirati svoje dobavljače na tržištu plina i zamijene Rusiju na tržištu Europske unije.

“Najpragmatičniji stav o projektu Sjeverni tok 2 ima SAD, koji želi sahraniti projekat pomoću sankcija i promovirati svoje dobavljače”, rekao je on poslije razgovora s finskim kolegom Juhom Sipilom. Washington to želi učiniti uz pomoć svih vrsta pravnih rješenja, instrumenata i sankcija koji imaju dvosmislen uticaj na EU, naglasio je Medvedev.

Prema njegovim riječima, američka administracija i Kongres, koji donosi odluke, “pokušavaju promovirati svoje dobavljače i zamijeniti Rusiju na ovom tržištu [EU]”.

On je podsjetio da će konačnu odluku o mandatu EU-a o dodatnom sporazumu o Sjevernom toku 2 donijeti Evropska komisija i pojedinačne vlade evropskih zemalja. Rusija smatra da je neprihvatljivo da zaključuje dodatni sporazum s EU-om o izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, dodao je ruski premijer.

Medvedev je istakao kako se Finska konstruktivno odnosi prema Sjevernom toku 2 kao prema komercijalnom projektu, dok stav EK-a nije toliko pragmatičan.

Europska komisija pokušava uskladiti plinovod Sjeverni tok 2 s nekoliko pravila EU-a. Da bi bili obavljeni odgovarajući pregovori s Rusijom, potreban je poseban mandat, koji treba odobriti Vijeće EU-a, odnosno zemlje Unije.

Projekt Turski tok predviđa izgradnju plinovoda preko Crnog mora do europskog dijela Turske i dalje, do granice s Grčkom. Dionica plinovoda koja će ići po dnu Crnog mora bit će duga 910 kilometara, a dio preko teritorije Turske će se protezati 180 kilometara.

Gazprom je 7. svibnja ove godine počeo s gradnjom podmorske dionice plinovoda Turski tok od ruske obale Crnog mora. Prva linija je namijenjena isporuci plina za tursko tržište, a druga za opskrbu gplinom Južne i Jugoistočne Evrope.

Svaka linija plinovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara plina godišnje. Ukupni troškovi projekta procjenjuju se na 11,4 milijarde eura (12,98 milijardi dolara), navodi agencija Tass.

Ukrajinska državna naftna i plinska tvrtka Naftogaz tužila je Rusiju Međunarodnom sudu pravde u Haagu tražeći naknadu za imovinu na Krimu koja je pri aneksiji Krima pretvorena u nove, ruske naftne tvrtke. Naftogaz i šest kćerinskih tvrtki, koje su poslovale na Krimu i danas odmetnutom jugoistoku Ukrajine, traži da Rusija plati 5 mlrd. dolara kao nadoknadu za vrijednost imovine, tj. naftnih i plinskih polja, podataka, objekata i opreme za istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Očekuje se da će sud o tome donijeti presudu do kraja 2018. godine, javlja ruska novinska agencija TASS.

You may also like

0 comments