Gazprom treba više plina za Sjeverni tok

Ruski Gazprom poništio je važan natječaj za domaću plinsku konekciju nužnu za razvoj projekta Sjeverni tok, objavljeno je na državnom web siteu za javnu nabavu. Gazprom je poništio natječaje za gradnju plinovoda Ukhta-Totzhok 2, vrijednog 202 milijuna USD.

Taj bi plinovod trebao biti ključan za pridobivanje više plina koji bi plinovodom Sjeverni tok 2 trebao od 2019. biti slan europskim kupcima do Njemačke. Gazprom je lani povećao izvoz plina u Europu na 159,5 mlrd. m3 plina. Isporuke u Njemačku rasle su za 17%, u Francusku čak za 37%, u Italiju za 12%, a u Veliku Britaniju za 10%.

Talijanska vlada je zatražila da sudjeluje u projektu plinovoda Sjeverni tok 2, a taj je zahtjev postavljen nekoliko dana nakon razgovora talijanskog premijera Mattea Renzija i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Želja Italije da bude dio tog projekta predstavlja potpuni zaokret u njezinom dosadašnjem stavu. Naime, do kraja prosinca 2015. godine Italija je bila jedna od najvećih protivnica ovog projekta jer je ranije bila angažirana u projektu Južni tok koji je pod pritiskom Europske komisije prekinut, nakon čega je talijanska energetska tvrtka Eni u prosincu 2014. prodala svojih 20% udjela ruskoj plinskoj tvrtki Gazprom.

S druge strane, Njemačka se zalagala za prekid projekta Južni tok koji je trebao dopremiti ruski plin u Južnu i Srednju Europu zaobilazeći Ukrajinu, dok se istovremeno snažno zalaže za proširenje Sjevernog toka kojim se također zaobilazi Ukrajina, a od Njemačke stvara glavno plinsko čvorište u Europi, javlja bugarski dnevnik ‘Novinite’.

You may also like

0 comments