Ne žele se poistovjetiti

Ruski proizvođač plina Gazprom zatražio je da se nakon njegovog povlačenja iz vlasništva promijeni ime njegove bivše podružnice u Njemačkoj kojom sada upravlja njemački mrežni regulator sa zadaćom da osigura opskrbu plinom.

Gazprom želi izbjeći “poistovjećivanje njezinih daljnjih aktivnosti s Gazprom grupom”, poručili su u utorak iz ruske tvrtke preko društvene mreže Telegram.

Dodali su i da će se njihovi menadžeri povući iz Gazprom Germanije i zatražili od nekadašnje podružnice da prestane koristiti Gazpromov logotip.

Zahtjev se odnosi i na sve podružnice Gazprom Germanije.

Gazpromova bivša područnica vlasnik je i nekih tvrtki u njemačkoj plinskoj industriji, uključujući dobavljača plina Wingas, operatera skladišta plina Astoru, a ima manjinski udio i u tvrtki za transport plina Gascade.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck povjerio je u ponedjeljak upravljanje tvrtkom mrežnom regulatoru BNA, do kraja rujna, rekavši da tim potezom vlada želi osigurati opskrbu Njemačke plinom.

Odluku su donijeli nakon što je Gazprom krajem prošlog tjedna objavio da se povlači iz vlasničke strukture Gazprom Germanije i ostale imovine u Njemačkoj, ne navodeći pojedinosti ni objašnjenje takve odluke.

Njemačko ministarstvo gospodarstva “doznalo” je da je novi vlasnik Gazprom Germanije, neizravnom akvizicijom, JSC Palmary and Gazprom Business Export Services LLC, koji ju planira ugasiti, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Budući da Gazprom Germania upravlja ključnom infrastrukturom i da kupac nije iz EU-a, akviziciju mora odobriti njemačka vlada, naglašavaju u ministarstvu.

Ministarstvo je nije odobrilo, pa su svi naknadni pravni koraci ništavni, istaknuli su.

Related Posts