Gazprom spreman na pregovore s ukrajinskim pobunjenicima mimo posredništva Kijeva

Čelnik Gazproma Aleksej Miler naložio je obaviti posebne razgovore s ciljem zaključivanja “posebnog neposrednog ugovora” za isporuku plina  samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, piše ruski list “Komersant”.

Gazprom je više puta inzistirao na plaćanju plina koje se isporućuje tim republikama no Kijev je to igorirao tj. ukrajinski “Naftogas” je odbio financirati isporuku za teritoriji koju ne kontrolira kijevska vlast, zbog čega ruska tvrtka sada traži nekoga s kime može da zaključi ugovor. Partnera bi mogli naći u Donbastransgaz, tvrtki “kćeri” naftnog poduzeća Ukrtransgaza, koja radi na jugoistoku Ukrajine, prenio je portal Sputnjik. Donbastransgaz sada dobija ruski plin na granici sa Rusijom i potpisuje dnevne ugovore o isporucite je najveći problem jurisdikcija kompanije.

Ukrajina inzistira na reguliranju isporuke plina u Donbas tijekom Stokholmske arbitraže. Nejasno je isporučuje li Kijev plin na istok uopće, obzirom na dugovanja nepriznatih republika ukrajinskim kompanijama. Predstavnici samoproglašenih republika negiraju dospijeće plina sa zapada, a iz  Kijeva govore kako ispostavljaju 10 milijuna prostornih metara dnevno,