Gazprom razmišlja o prekidu isporuuke plina preko Ukrajine do 2019. godine.

Ruski plinski div Gazprom prestat će isporučivati plin Europi preko Ukrajine 2019. godine, najavio je direktor Aleksej Miller, ističući da je nekoliko europskih zemalja već pokazalo interes za gradnju europske energetske infrastrukture prema alternativnom plinovodu kroz Tursku.

Gazprom će prestati isporučivati plin preko Ukrajine nakon što 2019. istekne važeći ugovor o tranzitu i usmjeriti ih u planirani cjevovod kroz Tursku i Grčku prema Europi, godišnjeg kapaciteta 63 milijarde prostornih metara, kazao je Miller u ponedjeljak u Berlinu a prenose europski mediji. Rusija trenutno pokriva trećinu europskih potreba za plinom a četvrtina tih pošiljki prolazi preko ukrajinskog teritorija. Taj je opskrbni pravac opetovano bio pod znakom pitanja, što zbog nastojanja Europe da osigura dodatne izvore opskrbe, što zbog sukoba na istoku Ukrajine.

Nakon što se Europska unija usprotivila ruskom projektu Južni tok koji je na putu prema Europi trebao zaobići ukrajinski teritorij, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je gradnju plinovoda kroz Tursku, podsjeća u utorak informativni portal EUobserver. Prošlog je tjedna ruski predsjednik u Moskvi razgovarao s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o projektu Turskog toka. “Grčka je izuzetno zainteresirana za investicijske inicijative za gradnju grčkog cjevovoda”, kazao je grčki premijer nakon sastanka, dodajući da je “Grčka u poziciji da bude europsko čvorište”, prenosi EUobserver.

Ruski je veleposlanik u Europskoj uniji Vladimir Čizov u ponedjeljak za agenciju TASS kazao da su interes za sudjelovanje u gradnji europske energetske infrastrukture prema plinovodu kroz Tursku pokazale Mađarska, Grčka, Makedonija i Srbija. “Netom prije posjeta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi ministri vanjskih poslova Mađarske, Turske, Grčke, Srbiji i Makedonije sastali su se u Budimpešti i raspravljali o toj temi”, izjavio je Čizov. “Očigledan je interes za realizaciju projekta i za izravno sudjelovanje njihovih kompanija”, dodao je ruski veleposlanik pri EU prema izvješću ruske novinske agencije.

Čelnik plinskog diva naglasio je pak u Berlinu da su spremni prodavati plin i na drugim tržištima, poput Kine. Okosnica je razvoja Gazproma prijelaz s europske na euroazijsku strategiju, istaknuo je Miller, napominjući kako u Gazpromu procjenjuju da će se cijene u budućnosti formirati na azijskim tržištima. (Agencije)