Ruska plinska tvrtka Gazprom uputila je dopis Europskoj komisiji kao odgovor na tvrdnje iz istrage o monopolskom ponašanju Gazproma u zemljama Europske unije. U dopisu se objašnjavaju razlozi za njegovo ponašanje prema svakoj od točaka istrage i također se navodi njegovo mišljenje o tome zbog čega su tvrdnje EK-a zasnovane na pogrešnoj metodologiji.

Također se navode podaci kojima Gazprom dokazuje kako postoje nekonzistentnosti u tvrdnjama EK-a s ekonomskog i pravnog stajališta oko prekomjernog zaračunavanja cijena plina u plinskim ugovorima. Na kraju, Gazprom ističe kako želi nastaviti konzultacije na kojima će se razjasniti ta problematika i postići prihvatljivo rješenje. Europska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager je izjavila da je spremna za susret s čelnicima Gazproma.

U isto vrijeme je ukrajinska vlada potvrdila da za popunjavanje skladišta plina planira kupiti 2 mlrd. m3 od Gazproma kako bi osigurala redovnu opskrbu plinom tijekom zime. No, nakon ruskih tvrdnji da tih 2 mlrd. m3 neće biti dovoljno, objašnjeno je da će Ukrajina za odobreni europski kredit od 500 mil. dolara kupiti te, najnužnije količine, dok će ostatak uvesti iz europskih zemalja, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

Tradicionalno, sezona grijanja u Srbiji počinje 15. listopada. Od prvog u mjesecu i cijena grijanja mogla bi biti korigirana, s obzirom da su cijene energenata drastično padale tijekom čitave godine. Međutim, usprkos činjenici da je cijena plina danas niža nego u lipnju za 23%, ne samo da je pitanje da li će toplane sniziti cijenu grijanja, već postoje indicije da će ih neke i povećati. Naime, prema usklađivanju cijena po novoj uredbi Vlade Srbije, 60 toplana u zemlji će u dogovoru sa svojim lokalnim samoupravama same predlagati cijene. Pa tako, prenosi RTS, njih 30 će zadržati iste cijene, 15 ih je u „procesu pojeftinjenja“, a preostalih 15 traži poskupljenje. Ipak, posljednju riječ ima država, javlja BIF.

Related Posts