Gazprom povećava prodaju LNG-a

Uprava ruske plinske tvrtke Gazprom prihvatila je strateški plan o povećanju proizvodnje i prodaje ukapljenog prirodnog plina (LNG) na 5,4 mil. t godišnje i o provođenju baltičkog LNG-projekta s kapacitetom proizvodnje 10 mil. t LNG-a godišnje.

U širenju prodaje LNG-a Gazprom se oslanja na povećanje potražnje za plinom u Kini, Indiji i Jugoistočnoj Aziji, gdje je u prvih šest mjeseci 2015. godine prodao ukupno 22 tankera ili 1,5 mil. t LNG-a, što je povećanje za 17% u odnosu na isto razdoblje 2014, a toliko je ukupno prodao LNG-a tijekom cijele 2013. Gazprom sada novim ugovorima nastoji proširiti isporuke LNG-a i na tržišta Bliskog istoka i Južne Amerike, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

Ruska plinska tvrtka Gazprom počela je građevinske radove na izgradnji novih pomoćnih objekata za transport plina i plinovoda Uhta – Toržok-2 u Republici Komi, kako bi ih objedinila u jedan sustav i proširila njegov transportni kapacitet. Novi objekti će omogućiti opskrbu plinom potrošačima u Rusiji i u velikoj mjeri u Europi, preko druge cijevi plinovoda Sjeverni tok. Naime, projekt obuhvaća i objekte za transport plina sa polja Bovanenkovskoje, koji se povezuje s plinovodom Sjeverni tok-2. Gazprom će završiti sve radove na proširenju sustava namijenjenog za opskrbu Sjevernog toka-2 do 2019. godine, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

Dugovi samo 25 najvećih američkih naftnih tvrtki koje proizvode naftu iz škriljaca dosegnuli su 150 mlrd. dolara, tvrdi predsjednik uprave ruske naftne tvrtke Rosneft Igor SEČIN. Ranije je i ruski ministar energetike Aleksandr NOVAK izjavio za kako je smanjivanje američke proizvodnje nafte iz škriljaca postao stalan trend. U zadnja tri mjeseca ta je proizvodnja pala za 300 000 bbl, a zbog niske cijene nafte, koja se prepolovila u zadnjih godinu dana, ta je zahtjevna proizvodnja prestala biti isplativa kao ranije pa su i ulaganja smanjena. Posljedica toga je da je prije samo godinu dana na američkim škriljcima bilo aktivno 1600 bušaćih garnitura, a danas je aktivno tek 600, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

You may also like