Gazprom potvrdio namjeru prekida izvoza plina u Ukrajinu

Ruski plinski div Gazprom u utorak je potvrdio svoju namjeru da prekine provoz plina u Europu kroz Ukrajinu nakon 2019. godine. “Po isteku tranzitnog ugovora s Ukrajinom, on neće biti produljen niti će biti sklopljen novi, ni pod kojim uvjetima”, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik predsjednika Uprave Gazproma Aleksandr Medvedev. Prema njegovim riječima, Gazprom prema Ukrajini trenutno isporučuje od 20 do 30 milijuna prostornih metara plina dnevno.

Medvedev ističe da će načelo “take-or-pay” biti uključeno u Gazpromove ugovore s Ukrajinom i drugim kupcima. “Take-or-pay” je vrsta ugovora po kojem kupac uzima i plaća proizvod ili uslugu ugovorenu s dobavljačem, a plaća kaznu ako ne preuzme to što je ugovorio. Medvedev kaže i da plin koji Gazprom šalje u Doneck i Luhansk (na istoku Ukrajine) treba plaćati tvrtka Naftogaz Ukraini. “To je logično, ako su te regije dio Ukrajine”, rekao je Medvedev.

On naglašava da će “Europa uskoro morati razgovarati s Rusijom ne samo o plinovodu Turski tok, nego i povećanju drugih transportnih kapaciteta”. “Polazimo od toga da će u Europi prevladati zdrav razum te da ćemo razgovarati ne samo o distribuciji plina isporučenog u sklopu projekta Turski tok. Uskoro će doći vrijeme i za razgovor o dodatnim kapacitetima”, rekao je Medvedev na press konferenciji “Izvoz i povećanje pouzdanosti isporuke plina u Europu”.

Gazprom i turska tvrtka Botas potpisali su početkom prosinca prošle godine memorandum o razumijevanju o izgradnji plinovoda kapaciteta 63 milijarde prostornih metara plina godišnje, iz Rusije do Turske preko Crnog mora. Na tursko-grčkoj granici kapacitet plinovoda trebao bi biti do 47 milijardi prostornih metara plina godišnje. Potpisivanje međuvladinog sporazum o novom plinovodu planira se za drugo tromjesečja 2015. godine, a prve isporuke plina za prosinac 2016. godine.

You may also like