Gazprom ispituje osiguranje za budući Turski tok

Gasprom ispituje infrastrukturu podzemnih skladišta gasa (PSG) u Evropi, među kojima i Banatskog dvora u Srbiji, radi obezbeđenja bududćeg gasovoda Turski tok.  Kako je danas rekao načelnik odeljenja za transport, podzemno skladištenje i korišćenje gasa ruskog gasnog giganta Oleg Aksjutin, Gasprom intenzivno analizira moguće projekte PSG kako bi se obezbedila optimalna eksploatacija Turskog toka, prenosi Tanjug.

To su objekti koji su već u eksploataciji – Hajdah u Austriji i Banatski dvor u Srbiji. Mogu biti uključena i PSG koja su još u vazi projektovanja  – Dambrožice u Češkoj i Tarsus u Turskoj”, precizrao je Aksjutin na 12. Ruskom kongresu za naftu i gas. On je dodao da u jugoistočnoj Evropi za rad Turskog toka mogu da budu od koristi podzemna skladišta u Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, prenela je agencija Ria novosti. Gasprom takođe razmatra mogućnost izgradnje nekoliko podzemnih skladišta gasa na teritoriji Kine, kazao je Aksjutin.

“Važno nam je da budemo što bliže krajnjem korisniku PSG, to je idealna slika. Već imamo takvu strategiju i realizujemo je na istoku”, objasnio je on.  “Razmatramo nekoliko bojekata. Mnogo toga treba uzeti u obzir, mnogo geoloških informacija obraditi”, rekao je Aksjutin On je dodao da će izgradnja  PSG zavisiti od dogovora s kineskim partnerima.

You may also like