Gazprom i Kina o plaćanju plina u rubljima i juanima

Gasprom pregovara sa kineskom stranom o plaćanju gasa koji će iz Rusije u Kini ići zapadnom maršrutom u rubljama i juanima, rekao je danas predsednik upravnog odbora Gasproma, Aleksej Miler, piše Tanjug.

“Valuta ugovora se razmatra. Mi smo spremni da račune po ugovoru ispostavljamo i u juanima i u rubljama”, naglasio je on u izjavi televiziji Rosija 24. Kako je Gasprom saopštio posle susreta Milera sa kineskim zvaničnicima, Kina je počela izgradnju nastavka gasovoda Snaga Sibira na svojoj teritoriji, a zavarivanje prvog spoja je planirano za kraj juna. Strane su visoko ocenile tok realizacije projekta za isporuke ruskog gasa u Kinu istočnom maršrutom i detaljno razmotrile tok pregovora o isporukama gasa Kini zapadnom maršrutom, kao i dalje pripreme za potpisivanje ugovora.

Miler je istakao da je potpisivanje ugovora za istočnu maršrutu stvorilo solidnu bazu i da pregovori za zapadnu rutu napreduju dobrim tempom, preneo je Tas. Važna etapa je potpisivanje osnovnih uslova za zapadnu maršrutu. Preciziranje tačnih koordinata presecanja granice je konačno i nedvosmisleno odredilo koridor za isporuku, kako prvih 30 milijardi kubnih metara gasa, tako i za kasnije, rekao je Miler. U skladu sa Sporazumom koji su Rusija i Kina potpisale u novembru 2014. godine, strane u potpunosti sarađuju sa nadležnim organizacijama u projektovanju, izgradnji i korišćenju infrastrukture neophodne za transport gasa iz Rusije u Kinu istočnom maršrutom, uključujući prekogranični deo gasovoda.

Sporazum je potpisan na 30 godina i predviđa isporuku ruskog gasa u Kinu u obimu 38 milijardi kubnih metara godišnje. Istočnom maršrutom će se u Kinu dopremati gas sa Jakutskih i Irkutskih nalazišta magistralnim gasovodom Snaga Sibira. Zapadna maršruta predviđa isporuku Kini gasa sa nalazišta Zapadnog Sibira u obimu 30 milijardi kubnih metara godišnje. Miler je rekao da Gasprom ne razmatra mogućnost isporuka gasa u Japan cevovodima, jer se za isporuku gasa sa Dalekog Istoka putem cevovoda orijentisao na Kinu. On je, na pitanje agencije Tas o aktuelnosti predloga “Tokio gasa” o obnavljanju pregovora o gasovodu iz Rusije u Japan, naglasio da je “među najvećim potrošačima gasa naš prioritet, bez sumnje, Kina” i da druge varijante u skorije vreme neće razmatrati. Miler je dodao da u celini, govoreći o azijskom tržištu, treba imati u vidu njegovu rastuću privlačnost za snabdevače. Kako je ranije objavljeno, u maju je kompanija “Tokio gas” predložila da se obnove pregovori o gasovodu iz Rusije u Japan, podseća Tas.

You may also like