Gavranović: Povijesno NE Vilimu Ribiću

U slučaju da se potvrdi rast BDP-a domaćeg gospodarstva u trećem tromjesečju ove godine od 2,8% na kvartalnoj razini doći će do šestpostotnog skoka plaća u javom sektoru. Barem tako kaže sindikalni vođa Vilim Ribić. Ovo je dakako vrlo lijepo ako ste uživateljica ili uživatelj državne plaće, a vrlo loše ako ste ikada shvatili da živite u Hrvatskoj. Vrlo je neobično što je gospodin Ribić izjavio kako će ovo ubrzati gospodarski rast.

Država kroz namete ubire oko 42% BDP-a, a troši oko 47,5% BDP-a.

Gospodine Ribiću kako li ste samo dokučili da je rast plaća u javnom sektoru jednak rastu BDP-a? To naprosto nije istina. Jer ljudi kada troše uistinu potiču stvaranje novih vrijednosti, ali nemoguće je trošiti kada vam država defacto uzima pola plaće.  Najveći poticaj koji možete dati BDP-u je smanjenje udjela države u njegovom stvaranju i dopustiti građanima da sami to čine na način koji smatraju najbolji, to je ustvari najsocijalniji mogući potez.

Usto da ja nema ništa protiv bolje plaćenih sudaca, profesora, policajaca, vojnika i medicinara. Oni bi sigurno svoj posao radili s većim entuzijazmom negoli do sad. Ali, to u sljedećih desetak godina naprosto nije realno. Kada dug države padne ispod 60% BDP-a, a deficita u proračunu bude manje od 1% BDP-a, onda ćemo teoretski imati prostor za povećanje rashoda po stavci plaća u javnom sektoru. Svi spomenuti neka budu svjesni da smo mi toliko zaduženi da se za njihove plaće, a ne kažem da su zaposlenici krivi za to, troši moja još ne zarađena mirovina!

Imate li vi pravo trošiti moju mirovinu? Pa mislim da nemate, kao što nitko u prošloj i ovoj državi nije imao pravo trošiti vašu, ali vaših više nema, a ja ću svoju mirovinu spasiti. Zato dragi sindikati, lijepo sjednite, prekrižite ruke i zaboravite na povećanje plaća i ne floskulizirajte da to direktno vodi do rasta BDP-a jer tom analogijom mi bi godišnje rasli za 5,5% (koliki nam je deficit) jer se toliko više novca godišnje unese u RH. Jasno vam je, jer možda živimo u istoj zemlji, da se to ne događa. Rast je stvaranje novih vrijednosti. Koje nove vrijednosti stvara ‘država koja sebe pokušava sve većim oporezivanjem dovesti do blagostanja?’ Pa postoji naziv za to. To se zove ciklično opadanje gospodarstva. Sudeći po vašim izjavama o tome i niste previše upoznati.

Zamislite da stvarno podignemo troškove države za 1,8 milijardi kuna koliko bi to povećanje plaća iziskivalo novaca. Tko bi to platio? Država kroz povećanje deficita, a to joj neće dopustiti Europska komisija, pošto smo u proceduri prekomjernog deficita. Onda država jedino može podizati poreze, što bi otežalo poslovanje i skoro sigurno nas vratilo u recesiju. Zato gospodine Ribiću, ja Vas pitam, zašto se borite za veće poreze?

* Autor komentara je Pavao Škoko Gavranović, student prava i politički aktivist

You may also like