Gauck: Integracija izbjeglica protiv ekstremizacije

Njemačka mora integrirati izbjeglice što je prije moguće nakon što dođu u zemlju ili riskira politički i vjerski ekstremizam, izjavio je u četvrtak njemački predsjednik Joachim Gauck.

Njemačka je preuzela najveći teret nezabilježene izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata i u zemlju je ušlo više od milijun tražitelja azila prošle godine, od kojih je većina pobjegla pred ratom i siromaštvom u Siriji, Afganistanu i Iraku. Gauck, bivši pastor u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, izjavio je da je iskustvo drugih zemalja pokazalo da što prije novi migranti, koji imaju realnu šansu da ostanu, nauče njemački jezik i nađu posao, to bolje za sve. “Ako to nije slučaj, javlja se rizik od frustracije i dosade koji se može pretvoriti u nasilje i zločin ili može procvjetati politički i vjerski ekstremizam”, rekao je Gauck.

Iako njemački predsjednik nema velike ovlasti, njegove riječi imaju moralnu težinu u Njemačkoj i izvan nje. Naglasivši da je Njemačka “snažna i stabilna”, rekao je da će ona ostati “vjerna sebi” čak i ako ju integracija promijeni. “Možemo stvoriti društvo u kojem nije važno otkuda netko dolazi već tko je netko i kamo ide”.

You may also like