Gašenjem svjetla upozoravaju na klimatske promjene

Sat za planet Zemlju, globalni pokret borbe protiv klimatskih promjena, obilježava se gašenjem rasvjete diljem svijeta, a inicijativom Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) ujedno se organizira i pošumljavanje Parka prirode Medvednica koji je poharalo desetak oluja, što je posljedica klimatskih promjena, priopćeno je u utorak iz WWF Adria.

WWF je pozvao sve hrvatske gradove da se uključe u akciju gašenjem javne i dekorativne rasvjete na najvažnijim znamenitostima, a građane da pokažu kako se zalažu za klimatske akcije i pridruže najvećoj volonterskoj akciji na svijetu. “Klimatske akcije koje provodimo danas odredit će kakav nas planet čeka u godinama koje dolaze. Sat za planet Zemlju, koji se obilježava 19. ožujka u 20,30 sati, omogućuje svakom pojedincu da doprinese smanjivanju klimatskih promjena, bilo kroz događaje, interaktivne kampanje ili društvene mreže”, kazao je izvršni direktor Sata Siddarth Das.

Ove se godine obilježava deseta godišnjica pokreta za promicanje podizanja svijesti i povećanje sredstava za pristup obnovljivim izvorima energije, zaštitu životinja i njihovih staništa, izgradnju održivog načina života i usvajanje mjera za borbu protiv klimatskih promjena u zakonodavstvu i politikama.

U Hrvatskoj će WWF s Hrvatskim šumama i IKEA-om Hrvatska organizirati pošumljavanje hekatra Parka prirode Medvednica, zagrebačke prirodne oaze kojoj je potrebna obnova. “U proteklih je nekoliko godina desetak oluja, što je posljedica klimatskih promjena, protutnjalo Medvednicom i narušilo prirodnu ravnotežu šumskih ekosustava te ostavilo brojne posljedice u parku. Preko 50.000 prostornih metara izvaljene drvne mase, otvorena klizišta i oštećena infrastruktura samo su neke od posljedica, a ovom ćemo akcijom pripomoći sanaciji”, rekao je direktor WWF Adria Martin Šolar.

Aktivisti upozoravaju da je 2015. bila najtoplija zabilježena godina u povijesti, što je podstrek za djelovanje protiv klimatskih promjena. U sklopu Sata za planet Zemlju pozivali su ljude diljem svijeta da nastave s pritiskom i budu dio globalnog pokreta u borbi protiv klimatskih promjena.

You may also like